GVB start aanbesteding voor aankoop elektrische bussen

27-10-2015 15:06 | Door: Dimitri Reijerman

Het Amsterdamse vervoersbedrijf GVB start volgend jaar een Europese aanbesteding om tientallen elektrische bussen te kopen. In 2018 moeten de emissieloze voertuigen de weg op.

De elektrische bussen vervangen afgeschreven dieselbussen. Omdat een deel van de bestaande dieselvloot in 2018 is afgeschreven, start het GVB in 2016 met een openbare aanbesteding. In aanloop naar de aanbestedingsprocedure wil het vervoersbedrijf eerst een consultatieronde houden om de diverse opties voor emissieloze bussen in kaart te brengen.

Het GVB ziet elektrisch aangedreven bussen als meest voor de hand liggende en haalbare technologie. Bussen die op aardgas of waterstof rijden zijn daarom op voorhand uitgesloten, meldt OV Pro. Hoeveel dieselbussen het GVB exact gaat vervangen, is nog niet duidelijk, maar het zou gaan om enkele tientallen.

Geheel elektrisch in 2025

Het vervoersbedrijf streeft ernaar om in 2025 alle bussen elektrisch te laten rijden. Deze afspraak is vastgelegd met de gemeente Amsterdam in het Convenant Duurzaamheid. De pontjes over het IJ krijgen op termijn ook elektrische aandrijving.

In het convenant is ook afgesproken dat andere vervoerders duurzame stappen zetten. TaxiCentrale Amsterdam wil over 15 jaar alle taxi's in de hoofdstad emissievrij hebben.

Word nu Free Member en ontvang GRATIS 2x per week een nieuwsbrief met de belangrijkste duurzame ontwikkelingen. En download ook nog eens GRATIS al onze infographics. 

Bron: OV Pro | Foto: By Maurits90 (Own work) [Public domain], via Wikimedia Commons

Door: Dimitri Reijerman

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt nieuws en ontwikkelingen in de sectoren ICT, Finance, Mobiliteit en Logistiek. Zoekt ook de innovatie en duurzame trends op plekken waar dat niet direct wordt verwacht.Priority Partner voor de sector Mobiliteit

Nieuws over mobiliteit

De sectorpagina mobiliteit beschrijft de overgang naar duurzamere vormen van personenvervoer. We belichten elektrische, hybride en zelfrijdende auto's, van een dure Tesla tot een goedkope Nissan Leaf. Maar ook openbaar vervoer en elektrische scooters komen aan bod.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Mobiliteit