VW: CO2-uitstootcijfers 800.000 auto's kloppen niet

04-11-2015 09:45 | Door: Dimitri Reijerman

Volkswagen (VW) meldt dat het 'niet verklaarbare onregelmatigheden' heeft ontdekt bij de uitstootcijfers van CO2 bij circa 800.000 auto's, waaronder benzineauto's. VW schat de schade op € 2 mrd.

Volgens de Duitse autobouwer is na intern onderzoek gebleken dat de CO2-uitstoot en het brandstofverbruik van diverse modellen te laag zijn geweest tijdens het CO2-certificatieproces. Het gaat volgens VW voornamelijk om dieselauto's, maar er vallen ook benzineauto's onder uit de bouwjaren 2013, 2014 en 2015.

In totaal gaat het volgens een eerste inschatting van Volkswagen om 800.000 auto's. Naast de VW Golf, Polo en Passat gaat het bij Audi om de A1 en A3. Ook de Skoda Octavia en de Seat Leon en Ibiza stoten mogelijk meer koolstofdioxide uit dan is gespecificeerd.

Mogelijk opnieuw gebruik sjoemelsoftware

Onduidelijk is of Volkswagen net als bij de kunstmatig laag gehouden NOx-emissies tijdens laboratoriumtests opnieuw sjoemelsoftware heeft gebruikt om de uitstootcijfers te manipuleren. In veel Europese landen is de belastingwetgeving zo ingericht dat auto's met een lage CO2-uitstoot voordeliger zijn. De Nederlandse overheid hanteert bijvoorbeeld een lagere bijtelling.

Volkswagen, dat druk bezig is met het voorbereiden van een grootschalige terugroepactie, schat de potentiële schade van de nieuwe affaire in op circa € 2 mrd. De Duitse autobouwer belooft de zaak tot op de bodem uit te zoeken en in gesprek te gaan met de diverse keuringsinstanties.

Nieuwe Amerikaanse beschuldigingen

De Environmental Protection Agency meldt dat het ook in dieselmotoren van Porsche sjoemelsoftware heeft ontdekt. Het gaat volgens de EPA om 10.000 Porsche Cayenne-auto's. Ook de VW Touareg en de Audi Quattro staan in het verdachtenbankje. VW ontkent de beschuldigingen.

Word nu Free Member en ontvang de laatste duurzame ontwikkelingen gratis in je inbox. Met nu tijdelijk een GRATIS digitaal exemplaar van ons magazine.

Bron: Volkswagen | Foto: By The Car Spy (VW Golf R32) [CC BY 2.0], via Wikimedia Commons

Door: Dimitri Reijerman

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt nieuws en ontwikkelingen in de sectoren ICT, Finance, Mobiliteit en Logistiek. Zoekt ook de innovatie en duurzame trends op plekken waar dat niet direct wordt verwacht.Priority Partner voor de sector Mobiliteit

Nieuws over mobiliteit

De sectorpagina mobiliteit beschrijft de overgang naar duurzamere vormen van personenvervoer. We belichten elektrische, hybride en zelfrijdende auto's, van een dure Tesla tot een goedkope Nissan Leaf. Maar ook openbaar vervoer en elektrische scooters komen aan bod.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Mobiliteit