Local Motors bouwt elektrische auto op maat met 3D-printer

04-11-2015 16:00 | Door: Dimitri Reijerman

De Amerikaanse start-up Local Motors zegt in 2017 de eerste 3D-geprinte LM3D-auto's aan klanten te kunnen leveren. Ook heeft het bedrijf onder de naam Swim een nieuw, aanpasbaar model getoond.

Local Motors claimt met behulp van geavanceerde 3D-printers auto's te kunnen bouwen die met typegoedkeuring de openbare weg op mogen. In totaal is 75 procent van een zogeheten LM3D-auto, met name het chassis en de carrosserie, afkomstig uit een 3D-printer. Het bedrijf denkt dit door te kunnen trekken naar 90 procent van het totale materiaalgebruik. Alleen onderdelen als de elektrische motor en de accu's komen dan niet uit een printer.

Een van de voordelen van het direct digital manufacturing is dat een autofabrikant veel sneller een nieuw model op de markt kan brengen, tegen veel lagere kosten. Ook is het ontwerp van een voertuig, op het chassis na, naar wens van de koper aan te passen omdat het design gebaseerd is op een eenvoudig te manipuleren 3D-model. Het printen van een auto kost 5 uur.

De fabrikant is bezig om samen met IT-bedrijven nieuwe technologie in zijn auto-ontwerpen op te nemen. Onder andere met IBM en Siemens is een samenwerking aangegaan. Op het gebied van thermoplastics werkt Local Motors samen met Sabic.

Micro factories

Het 3D-printen van auto's heeft de nodige duurzame voordelen: volgens Local Motors kan het productieproces plaatsvinden in kleinschalige fabrieken, ofwel micro factories. Ook kiest het voor lichtgewicht materialen en er zijn slechts een kleine 50 onderdelen nodig tegenover tienduizenden onderdelen in een conventionele auto. Hierdoor is de totale CO2-voetafdruk volgens Local Motors vele malen lager.

Tijdens de Inside 3D Printing Santa Clara-vakbeurs heeft Local Motors haar eerste prototype getoond. De Swim, zoals het model heet, zal eind 2016 goedkeuring krijgen mits het voertuig door de verplichte botsproeven komt. In de loop van 2017 kunnen de eerste klanten de wagens ophalen. De verwachte adviesprijs bedraagt $ 53.000.

Word nu Free Member en download GRATIS alle infographics met de belangrijkste ontwikkelingen.

Bron: Local Motors | Foto: Local Motors

Door: Dimitri Reijerman

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt nieuws en ontwikkelingen in de sectoren ICT, Finance, Mobiliteit en Logistiek. Zoekt ook de innovatie en duurzame trends op plekken waar dat niet direct wordt verwacht.Priority Partner voor de sector Mobiliteit

Nieuws over mobiliteit

De sectorpagina mobiliteit beschrijft de overgang naar duurzamere vormen van personenvervoer. We belichten elektrische, hybride en zelfrijdende auto's, van een dure Tesla tot een goedkope Nissan Leaf. Maar ook openbaar vervoer en elektrische scooters komen aan bod.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Mobiliteit