Publiek-privaat autodeelproject wil opschalen tot 50 auto's

Nissan Leaf

12-11-2015 07:58 | Door: Dimitri Reijerman

Het Limburgse autodeelproject eCarshare gaat zijn vloot van Nissan Leafs verjongen. Binnen een jaar wil eCarshare 50 auto's verhuren aan deelnemende bedrijven en overheidsinstellingen.

Ecarshare is begonnen als een carsharingproject in de gemeente Sittard-Geleen op initiatief van Stichting Limburg Elektrisch en FIER Automotive. Daarbij kunnen bedrijven, instellingen en overheidsorganisaties deelnemen aan het project. Werknemers kunnen de elektrische Nissan Leafs via een app reserveren, waarna per kilometer wordt afgerekend. Buiten kantooruren en in het weekend zijn de auto's ook voor de doelgroep particulier te gebruiken. Volgens eCarshare kan het systeem zowel voor werkgevers als werknemers kostenbesparingen opleveren, terwijl ook de milieudruk minder wordt.

Op dit moment doen de Zuyd Hogeschool, Zuyderland ziekenhuizen, de gemeente Sittard-Geleen en de Provincie Limburg mee aan het project. Circa 250 mensen maken gebruik van de 20 beschikbare elektrische auto's. Bovendien is onlangs de proef met het publiek-private autodeelconcept door de gemeente en provincie met vier jaar verlengd, waardoor ook de vloot vernieuwd kan worden. Zo komen er zes exemplaren van het nieuwe model van de Nissan Leaf beschikbaar.

Doorgroeikansen

De initiatiefnemers willen snel doorgroeien. Flip Oude Weernink van eCarshare: "Over een jaar willen we minimaal 50 elektrische deelauto's aanbieden. Dan hebben we een economisch omslagpunt behaald waarbij het concept zelfdragend kan worden." Welk omslagpunt precies wordt bedoeld, wil Oude Weernink niet toelichten, maar vanaf deze aantallen lijkt het concept op eigen benen te kunnen staan.

Om deze groei mogelijk te maken, gaat eCarshare zich richten op het werven van bedrijven in de provincie Limburg. Daarnaast wil het ook verder groeien in de regio Zuid-Limburg.

Ecarshare ziet goede redenen waarom het autodeelconcept juist in Zuid-Limburg meer kans maakt dan in ander regio's. Zo is het openbaar vervoer in de regio beperkt, is er veel woon-werkverkeer in drie stedelijke gebieden over kleine afstanden en is het autobezit met 1,8 voertuigen per huishouden van 3 personen relatief hoog.

Word nu Free Member en ontvang de laatste duurzame ontwikkelingen gratis in je inbox. Met nu tijdelijk een GRATIS digitaal exemplaar van ons magazine.

Bron: L1, eCarshare | Foto: Nissan

Door: Dimitri Reijerman

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt nieuws en ontwikkelingen in de sectoren ICT, Finance, Mobiliteit en Logistiek. Zoekt ook de innovatie en duurzame trends op plekken waar dat niet direct wordt verwacht.Priority Partner voor de sector Mobiliteit

Nieuws over mobiliteit

De sectorpagina mobiliteit beschrijft de overgang naar duurzamere vormen van personenvervoer. We belichten elektrische, hybride en zelfrijdende auto's, van een dure Tesla tot een goedkope Nissan Leaf. Maar ook openbaar vervoer en elektrische scooters komen aan bod.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Mobiliteit