Hyundai steekt miljarden in schonere auto's

17-11-2015 18:51 | Door: Dimitri Reijerman

Hyundai steekt $ 10,2 mrd in de ontwikkeling van schonere aandrijftechnologie voor auto's. Zo ziet het bedrijf brood in waterstofauto's maar ook elektrische voertuigen. Tevens doet Hyundai research naar zelfrijdende auto's.

Het Koreaanse Hyundai zet met zijn merk Kia Motors de aankomende jaren volop in op de ontwikkeling van 'groene' auto's. Het doel van het bedrijf is om met Kia in 2020 een vooraanstaande rol te spelen in de markt voor auto's met zeer lage emissies.

Om dit doel te bereiken wil Kia binnen vijf jaar elf modellen op de markt brengen met een duurzamere aandrijving. Zo poogt het autoconcern een auto te bouwen die op waterstof rijdt. Tegelijkertijd ziet het kansen in hybride aandrijving en op langere termijn in het ontwikkelen van volledig elektrisch aangedreven auto's. 

Een andere doelstelling is dat Kia in 2020 het gemiddelde brandstofverbruik met 25 procent wil reduceren. Daarvoor moeten 70 procent van de huidige motors worden vervangen door efficiëntere motoren. Naast benzinemotoren ziet Kia de komende jaren ook nog kansen in efficiëntere dieselmotoren.

Betere brandstofcel

Voor een op waterstof rijdende auto heeft Kia eind jaren negentig de Mohave FECV ontwikkeld. Deze kan 690 kilometer rijden op een volle tank waterstof. Inmiddels wordt de Mohave FECV op beperkte schaal geproduceerd, maar Kia wil een sterk verbeterde brandstofcel ontwikkelen. Daarvoor werkt het samen met 300 bedrijven.

Een nieuw ontwerp van de brandstofcel kan volgens Kia 5 procent efficiënter werken en 15 procent lichter zijn dan het oude ontwerp. Toch gaan de prestaties omhoog: de fabrikant verwacht een vermogen dat gelijk is aan een 2 liter benzinemotor, een actieradius van 800 kilometer en een topsnelheid van circa 170 kilometer per uur.

Zelfrijdende auto

Rond 2020 wil Kia ook zijn eerste semi-zelfrijdende auto op de weg brengen. Dit voertuig moet op de snelweg zelfstandig kunnen rijden, maar nog niet in stedelijke omgevingen. Voor de benodigde r&d is $ 2 mrd gereserveerd. Kia denkt dat in 2030 de technologie zo ver is gevorderd dat het een geheel zelfrijdende auto kan introduceren.

Word nu Free Member en download GRATIS alle infographics met de belangrijkste ontwikkelingen.

Bron: Kia | Foto: Kia

Door: Dimitri Reijerman

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt nieuws en ontwikkelingen in de sectoren ICT, Finance, Mobiliteit en Logistiek. Zoekt ook de innovatie en duurzame trends op plekken waar dat niet direct wordt verwacht.Priority Partner voor de sector Mobiliteit

Nieuws over mobiliteit

De sectorpagina mobiliteit beschrijft de overgang naar duurzamere vormen van personenvervoer. We belichten elektrische, hybride en zelfrijdende auto's, van een dure Tesla tot een goedkope Nissan Leaf. Maar ook openbaar vervoer en elektrische scooters komen aan bod.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Mobiliteit