Schiphol optimaliseert laden van 35 elektrische bussen

Viriciti

26-11-2015 14:22 | Door: Dimitri Reijerman

Schiphol monitort zijn vloot van 35 elektrische bussen van BYD met nieuwe software van ViriCiti. Daarmee kan de luchthaven het ideale laadmoment bepalen.

De luchthaven gebruikt sinds deze zomer de emissevrije eBus-personenbussen van het Chinese BYD om passagiers te vervoeren van en naar de terminal. Het gaat met name om Cittyhoppervluchten. De bussen en de inrichting zijn speciaal ontworpen voor Schiphol zodat de beperkte ruimte op de luchthaven zo efficiënt mogelijk wodt benut. Het opladen gebeurt via het zonnepanelenpark op de luchthaven.

Om het busverkeer op het luchthaventerrein beter te stroomlijnen heeft Schiphol software van de firma ViriCiti in gebruik genomen. Via de ViriCity-software kan de verkeersleiding realtime de status en locatie van de 35 voertuigen realtime opvragen. Ook meldt het systeem de batterijstatus zodat de bus op het meest optimale moment weer geladen kan worden. De bussen hebben gezien de kleine afstanden die zij afleggen compacte accu's gekregen.

Flinke CO2-besparing

Sinds de eerste BYD-bussen zijn geleverd, heeft de vloot in totaal bijna 338.000 kilometer succesvol afgelegd, zo is met de monitoringsoftware berekend. Dit levert een besparing op van bijna 119.000 liter brandstof in vergelijking met reguliere dieselbussen. Dat komt neer op 312 ton CO2. Daarmee leveren de bussen een bijdrage aan het bereiken van de duurzaamheidsdoelen van de luchthaven.

Schiphol is op meerdere vlakken bezig zijn activiteiten verder te verduurzamen. Met een slim laadsysteem zijn elektrische taxi’s voor Schiphol dertig procent sneller te laden. Ook gebruikt de luchthaven LED-verlichting.

Word nu Free Member: gratis nieuwsbrief en online toegang tot meer nieuws en achtergronden.

Bron: Viriciti | Foto: Viriciti

Door: Dimitri Reijerman

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt nieuws en ontwikkelingen in de sectoren ICT, Finance, Mobiliteit en Logistiek. Zoekt ook de innovatie en duurzame trends op plekken waar dat niet direct wordt verwacht.Priority Partner voor de sector Mobiliteit

Nieuws over mobiliteit

De sectorpagina mobiliteit beschrijft de overgang naar duurzamere vormen van personenvervoer. We belichten elektrische, hybride en zelfrijdende auto's, van een dure Tesla tot een goedkope Nissan Leaf. Maar ook openbaar vervoer en elektrische scooters komen aan bod.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Mobiliteit