’s Werelds snelste elektrische driewieler: de TORQ

’s Werelds snelste elektrische driewieler: de TORQ

27-03-2013 11:54 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Fabrikant Epic Electric Vehicles brengt de snelste driewielige sportwagen op de markt. De nadruk ligt niet op de actieradius, maar op brute kracht en rijplezier.

Op 6 april wordt de driewielige sportwagen ‘TORQ Roadster’ onthuld in Californië. De snelle driewieler zit in 4 seconden al boven de 100 kilometer per uur. Fabrikant Epic EV heeft zich, na de mislukking met de Aptera EV ‘long range’, duidelijk op een andere markt gericht: het ‘Batman’ segment – als je op het uiterlijk mag afgaan.

De elektrische motor perst er een koppel uit van 813 Nm. en heeft volgens de fabrikant een vermogen van 400 PK. De zijwaartse g-krachten kunnen in bochten oplopen tot 1,3G aan - iets meer dan een Ferrari. Het karretje is ongelooflijk snel en wendbaar, maar over de topsnelheid wordt echter geen uitspraak gedaan.

Actieradius

De actieradius is zeer afhankelijk van de rijstijl – maar volgens de fabrieksopgave zal dat nooit veel verder gaan dan 180 kilometer op een volle batterij. De elektriciteit wordt geleverd door een Flux Power Lithium batterij. Opmerkelijk is bovendien dat de TORQ Roadster standaard is uitgerust met Wilwood schijfremmen met vier zuigers per schijf – waardoor de inzittenden er opeens heel anders gaan uitzien als de ze vol gebruikt worden.

De TORQ kan nu al besteld worden: met een vooruitbetaling van een slordige $10.000 (€ 7700) komt u op de wachtlijst. Dit jaar zullen er vijftig bolides uit de fabriek komen. Het autootje gaat in Europa zo’n €50.000 kosten – in de Verenigde Staten ongeveer $65.000.

Bron: Gizmag

Foto: TorqEV

Word nu Free Member en ontvang de laatste duurzame ontwikkelingen gratis in je inbox. Met nu tijdelijk een GRATIS digitaal exemplaar van ons magazine.

Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Elke dag selecteert de redactie van DuurzaamBedrijfsleven.nl het belangrijkste duurzame nieuws voor het bedrijfsleven. We schrijven korte, puntige artikelen over de nieuwste mogelijkheden in duurzaam ondernemen.Priority Partner voor de sector Mobiliteit

Nieuws over mobiliteit

De sectorpagina mobiliteit beschrijft de overgang naar duurzamere vormen van personenvervoer. We belichten elektrische, hybride en zelfrijdende auto's, van een dure Tesla tot een goedkope Nissan Leaf. Maar ook openbaar vervoer en elektrische scooters komen aan bod.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Mobiliteit