Waarom Toyota de nieuwe Prius 'antieke' accu's meegeeft

Toyota Prius

03-12-2015 09:02 | Door: Dimitri Reijerman

De Toyota Prius zal in Europa uitsluitend met een nikkel-metaalhydrideaccupakket worden geleverd. Dergelijke accu's zijn volgens Toyota in Europa beter te recyclen dan lithium-ionaccu's.

Buiten Europa levert Toyota vanaf begin volgend jaar de vierde generatie Prius met afhankelijk van het model een lithium-ion-accu's met 56 cellen of een nikkel-metaalhydrideaccupakket met 168 cellen. In Europa zal de Prius alleen te koop zijn met een nikkel-metaalhydrideaccupakket.

Deze oudere technologie is goedkoper, maar de accu's zijn wel zwaarder. Toyota stelt echter dat er onder de achterbank van de hybride auto voldoende ruimte is voor het accupack. Ook het brandstofverbruik zou niet nadelig beïnvloed worden.

Geen geschikte Europese recycle-inrichting

Volgens Toyota is er voor nikkel-metaalhydride gekozen omdat de autobouwer in Europa daarvoor een geschikt recyclesysteem heeft, zo schrijft Autovisie. Voor lithium-ion-accu's, die in vrijwel alle geheel elektrische auto's worden gebruikt, is nog geen geschikte Europese recycle-inrichting.

In de VS levert Toyota wel de lithium-ion-accupakketten bij de duurdere uitvoeringen van de nieuwe Prius. Dit heeft tot voordeel dat de accu 16 kilogram lichter is. Deze gewichtsbesparing wil Toyota benutten om de hybride auto van meer luxe accessoires te voorzien.

De vierde generatie Prius is vanaf begin volgend jaar te koop. De adviesprijs voor het basismodel zal naar verwachting rond de € 30.000 liggen.

Word nu Free Member en download GRATIS alle infographics met de belangrijkste ontwikkelingen.

Bron: Autovisie | Foto: Toyota

Door: Dimitri Reijerman

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt nieuws en ontwikkelingen in de sectoren ICT, Finance, Mobiliteit en Logistiek. Zoekt ook de innovatie en duurzame trends op plekken waar dat niet direct wordt verwacht.Priority Partner voor de sector Mobiliteit

Nieuws over mobiliteit

De sectorpagina mobiliteit beschrijft de overgang naar duurzamere vormen van personenvervoer. We belichten elektrische, hybride en zelfrijdende auto's, van een dure Tesla tot een goedkope Nissan Leaf. Maar ook openbaar vervoer en elektrische scooters komen aan bod.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Mobiliteit