Nissan wil vehicle-to-grid-technologie in Nederland testen

09-12-2015 13:29 | Door: Dimitri Reijerman

Nissan test samen met het Italiaanse energieconcern Enel technologie om in Europa elektrische auto's te gebruiken voor energieopslag. Een pilot in Denemarken is onderweg, Nederland staat ook op de agenda.

Met vehicle-to-grid-technologie (V2G) kan een elektrisch voertuig via een laadpaal of laadpunt stroom terugleveren aan het elektriciteitsnet. Met dit concept voor smart grids kunnen elektrische auto's niet alleen goedkoper laden, maar zijn elektriciteitsnetwerken ook stabieler.

De V2G-technologie staat nog in de kinderschoenen, maar Nissan ziet er samen met Enel brood in. De twee bedrijven kondigden in maart al een samenwerking aan en de volgende stap is op de COP21-conferentie bekendgemaakt: Nissan en Enel zijn een pilot gestart in Denemarken. In een volgende fase staan Nederland en Duitsland op de agenda, al laat Nissan Nederland weten dat er nog een aantal zaken geregeld moeten worden voordat het zover is. Ook wil de autofabrikant nog geen datum noemen.

Twintig Nissan Leaf's in Denemarken doen mee in de preof. Tijdens de pilot kunnen Nissan Leaf-rijders hun batterij opladen als de vraag naar stroom en het elektriciteitstarief laag is. Vervolgens kunnen ze op tijden dat het stroomtarief hoger is, de in de batterijen opgeslagen energie thuis gebruiken of terugleveren aan het elektriciteitsnet.

'Het gaat veel verder dan rijden'

Volgens Paul Willcox, chairman van Nissan Europe, moet V2G als een potentieel baanbrekende technologie worden gezien: "Het is de eerste stap naar een echt geïntegreerd automotive energie-ecosysteem. Nu de energie- en de automotive sectoren steeds meer samenwerken en de toekomst steeds verder geëlektrificeerd is, zijn de mogelijkheden voor een beter energiemanagement groter dan ooit. V2G-techniek is weer een stap in de richting van realisatie van deze visie. Het illustreert Nissans toewijding aan het EV-ecosysteem. Het gaat veel verder dan rijden."

Nissan bekijkt samen met Enel hoe het energiemanagementdiensten kan ontwikkelen met afgedankte en opnieuw te gebruiken batterijen. Ook onderzoeken de samenwerkingspartners oplaadstations voor elektrische taxi’s.

Word nu Free Member en ontvang GRATIS 2x per week een nieuwsbrief met de belangrijkste duurzame ontwikkelingen. En download ook nog eens GRATIS al onze infographics. 

Bron: Nissan | Foto: Nissan

Door: Dimitri Reijerman

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt nieuws en ontwikkelingen in de sectoren ICT, Finance, Mobiliteit en Logistiek. Zoekt ook de innovatie en duurzame trends op plekken waar dat niet direct wordt verwacht.Priority Partner voor de sector Mobiliteit

Nieuws over mobiliteit

De sectorpagina mobiliteit beschrijft de overgang naar duurzamere vormen van personenvervoer. We belichten elektrische, hybride en zelfrijdende auto's, van een dure Tesla tot een goedkope Nissan Leaf. Maar ook openbaar vervoer en elektrische scooters komen aan bod.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Mobiliteit