Volkswagen: toepassen van sjoemelsoftware was wanhoopsdaad

10-12-2015 15:58 | Door: Dimitri Reijerman

Volkswagen stelt dat het toepassen van sjoemelsoftware om de daadwerkelijke uitstoot van NOx door diesels te verdoezelen uit wanhoop is geboren. De motoren konden simpelweg niet voldoen aan de strenge Amerikaanse eisen.

In een tussenrapportage van een uitvoerig, deels extern uitgevoerd onderzoek naar de dieselaffaire trekt Volkswagen het boetekleed aan. De Duitse autobouwer geeft aan dat een serie van factoren de oorzaak was van het door middel van software manipuleren van de emissies van Nox tijdens laboratoriumproeven met de roemruchte EA 189-dieselmotoren. 

Zo kon de motor simpelweg niet voldoen aan de veel strengere Amerikaanse emissie-eisen. Daarnaast was er sprake van tijdsdruk, omdat Volkswagen in korte tijd diesels in de Verenigde Staten aan de man wilde brengen.

Volgens Volkswagen is het besluit om sjoemelsoftware toe te passen een besluit van individuen geweest. Wie dat precies zijn is onduidelijk, maar zeker negen managers zijn ontslagen. Daarnaast heeft het toezicht op de werkprocessen gefaald. De autobouwer erkent dat er een verkeerde mentaliteit heerste waardoor het negeren van huisregels mogelijk werd.

Leven beteren na dieselaffaire

Volkswagen wil zijn leven beteren door meer aandacht te besteden aan interne controlemechanismes, onder andere door verbeterde software. Dit moet voorkomen dat individuen discutabele beslissingen nemen. Daarnaast zal Volkswagen emissietests door externe onafhankelijke partijen laten uitvoeren of controleren.

Ook wil het bedrijf emissiecijfers over de uitstoot van CO2 en NOx tijdens normale ritten op de weg gaan vrijgeven. Autofabrikant PSA kondigde een dergelijk initiatief al in oktober aan.

Wereldwijd zijn meer dan 11 miljoen auto's van het Volkswagen-concern voorzien van sjoemelsoftware. In Nederland zijn dat 160.000 sjoemeldiesels. Begin volgend jaar start Volkswagen met een terugroepactie, waarbij 2.0 TDI-diesels als eerste van nieuwe software worden voorzien.

Daarna volgt de 1.2 TDI-reeks en in het derde kwartaal is de 1.6 TDI-serie aan de beurt. Volkswagen belooft dat de sjoemelvrije software geen negatieve invloed zal hebben op de prestaties van de motor en het brandstofverbruik.

Word nu Free Member en download GRATIS alle infographics met de belangrijkste ontwikkelingen.

Bron: Volkswagen | Foto: By Tony Hisgett from Birmingham, UK (VW Tiguan engineUploaded by oxyman) [CC BY 2.0], via Wikimedia Commons

Door: Dimitri Reijerman

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt nieuws en ontwikkelingen in de sectoren ICT, Finance, Mobiliteit en Logistiek. Zoekt ook de innovatie en duurzame trends op plekken waar dat niet direct wordt verwacht.Priority Partner voor de sector Mobiliteit

Nieuws over mobiliteit

De sectorpagina mobiliteit beschrijft de overgang naar duurzamere vormen van personenvervoer. We belichten elektrische, hybride en zelfrijdende auto's, van een dure Tesla tot een goedkope Nissan Leaf. Maar ook openbaar vervoer en elektrische scooters komen aan bod.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Mobiliteit