Automaker Fisker nadert faillissement

Automaker Fisker nadert faillissement

08-04-2013 12:30 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Fabrikant van elektrische auto’s Fisker heeft drie kwart van het personeel ontslagen. Het Amerikaanse bedrijf verkeerde al langer in problemen.

150 van de 200 werknemers van Fisker zijn ontslagen. De resterende 50 werknemers, voornamelijk managers, zijn aangebleven om het bedrijf draaiende te houden. Zo zouden ze bijvoorbeeld de verkoop van onderdelen kunnen regelen. Daarnaast gaan de managers ook door met zoeken naar een strategische investeerder. Vorige week heeft Fisker een advocatenkantoor ingehuurd om te adviseren bij een eventueel faillissement.

In februari 2013 toonden twee Chinese bedrijven nog interesse in Fisker, maar die onderhandelingen zijn mislukt. Sinds juli produceert het bedrijf al geen auto’s meer. Investeerders zijn nodig om de ontwikkeling van een tweede plug-in hybride, de Atlantic, mogelijk te maken. Deze nieuwe auto moet $55.000 (€41.143) kosten, en zou daarmee beter betaalbaar zijn dan het huidige model, de Karma, dat meer dan $100.000 (€74.806) kost.

'Fisker stopt niet'

Ondanks het slechte nieuws houdt Fisker Nederland de moed er in. Er wordt niet van een faillissement uitgegaan, maar wat de exacte gevolgen van het massaontslag zal zijn is ook voor hen onbekend. De Nederlandse afdeling hoopt dat dit nieuws ervoor zorgt dat de kans op een succesvolle overname toeneemt.

Gelukkig zijn er ook nog lichtpuntjes op de markt voor elektrische auto’s. Fisker’s grootste concurrent, het Amerikaanse Tesla Motors, maakte in het eerste kwartaal van 2013 voor het eerst in zijn bestaan winst.

Bron: The Guardian

Foto: Wikimedia Commons

Word nu Free Member en ontvang de laatste duurzame ontwikkelingen gratis in je inbox. Met nu tijdelijk een GRATIS digitaal exemplaar van ons magazine.

Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Elke dag selecteert de redactie van DuurzaamBedrijfsleven.nl het belangrijkste duurzame nieuws voor het bedrijfsleven. We schrijven korte, puntige artikelen over de nieuwste mogelijkheden in duurzaam ondernemen.Priority Partner voor de sector Mobiliteit

Nieuws over mobiliteit

De sectorpagina mobiliteit beschrijft de overgang naar duurzamere vormen van personenvervoer. We belichten elektrische, hybride en zelfrijdende auto's, van een dure Tesla tot een goedkope Nissan Leaf. Maar ook openbaar vervoer en elektrische scooters komen aan bod.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Mobiliteit