Studententeam laat auto op mierenzuur rijden

Mierenzuur

14-01-2016 09:52 | Door: Dimitri Reijerman

Team Fast, een studententeam van de Technische Universiteit Eindhoven (TU/e), heeft een auto gebouwd die op mierenzuur rijdt. Mierenzuur kan dienen als een veiliger opslagmedium voor waterstof.

De auto die Team Fast heeft gebouwd, is nog een schaalmodel met een lengte van ongeveer 1 meter. Toch stellen de studenten dat het gebruik van mierenzuur, dat onstaat door CO2 te binden aan waterstof, voordelen biedt voor de automotive-industrie ten opzichte van auto's die rijden op waterstof en accu's. Dat komt mede doordat TU/e-onderzoekers een katalysator hebben ontwikkeld waarmee waterstof en CO2 snel zijn om te zetten naar mierenzuur en vice versa.

Mierenzuur

Mierenzuur is bij kamertemperatuur vloeibaar en heeft in tegenstelling tot waterstof bij de opslag geen hoge druk nodig. Daarmee kan mierenzuur net als benzine gewoon getankt worden en kent het zuur een hoge energiedichtheid. Bodendien is het goedje niet brandbaar.

Dankzij deze eigenschappen is mierenzuur geschikt voor de bestaande brandstofinfrastructuur en gemakkelijk te transporteren. Door de conversie in een auto te laten plaatsvinden, kan waterstof uit het mierenzuur worden gebruikt om een brandstofcel aan te drijven.

Schaalmodel toont potentie mierenzuur aan

De bouw van de auto op mierenzuur werd in de zomer van vorig jaar aangekondigd. Het schaalmodel moet de potentie van de brandstof aantonen. Op de schaal van een reguliere auto zou een tank met 100 liter mierenzuur voldoende zijn om een auto circa 500 kilometer te laten rijden. De benodigde installatie is daarbij even zwaar als die van een waterstofauto en lichter dan een met accu's beladen elektrische auto.

In 2017 wil Team Fast, dat twintig studenten telt, een normale auto bouwen die op mierenzuur kan rijden. Daarbij wordt een waterstofauto omgebouwd. Daarnaast wil het team een bus ombouwen zodat deze op mierenzuur kan rijden.

Word nu Free Member en ontvang GRATIS 2x per week een nieuwsbrief met de belangrijkste duurzame ontwikkelingen. En download ook nog eens GRATIS al onze infographics. 

Bron: Team Fast | Foto: Team Fast

Door: Dimitri Reijerman

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt nieuws en ontwikkelingen in de sectoren ICT, Finance, Mobiliteit en Logistiek. Zoekt ook de innovatie en duurzame trends op plekken waar dat niet direct wordt verwacht.Priority Partner voor de sector Mobiliteit

Nieuws over mobiliteit

De sectorpagina mobiliteit beschrijft de overgang naar duurzamere vormen van personenvervoer. We belichten elektrische, hybride en zelfrijdende auto's, van een dure Tesla tot een goedkope Nissan Leaf. Maar ook openbaar vervoer en elektrische scooters komen aan bod.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Mobiliteit