VS steekt $ 4 mrd in onderzoek naar zelfrijdende auto's

zelfrijdende auto

15-01-2016 13:32 | Door: Dimitri Reijerman

De Amerikaanse overheid wil over een periode van tien jaar $ 4 mrd investeren in onderzoek en ontwikkeling van zelfrijdende auto's.

Dat meldt het Amerikaanse ministerie van Transport. De overheidsinvesteringen in R&D moeten ervoor zorgen dat de ontwikkeling van autonome voertuigen in een stroomversnelling raakt, zodat deze zo snel mogelijk de weg op kunnen. Minister Foxx stelt dat de technologie niet alleen veel verkeersslachtoffers kan helpen voorkomen, maar ook dat het milieu er bij is gebaat.

De veiligheidsaspecten van zelfrijdende auto's zijn aandachtspunten in de R&D. Daarnaast wil de Amerikaanse overheid samen met autofabrikanten bekijken hoe er meer tests met prototypes op de openbare weg zijn uit te voeren. Daarbij denkt het ministerie aan landelijke afspraken in plaats van ontheffingen van elke staat afzonderlijk.

Juridische hindernissen wegnemen

Het initiatief van Foxx kan, mits de deelnemende partijen consensus bereiken, de juridische vraagstukken rondom autonome auto's wegnemen. Dat kan de introductie van zelfrijdende auto's versnellen en het vertrouwen van het publiek vergroten.

In de Europese Unie wordt ook gesproken over initiatieven om in Europa onderzoek naar zelfrijdende auto's te versnellen. Minister Schultz van Haegen van Infrastructuur & Milieu heeft het onderwerp op de Europese agenda gezet en hoopt dat Nederland een voortrekkersrol kan spelen.

Word nu Free Member: gratis nieuwsbrief en online toegang tot meer nieuws en achtergronden.

Bron: US department of transportation | Foto: By Flckr user jurvetson (Steve Jurvetson). Trimmed and retouched with PS9 by Mariordo [CC BY-SA 2.0], via Wikimedia Commons

Door: Dimitri Reijerman

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt nieuws en ontwikkelingen in de sectoren ICT, Finance, Mobiliteit en Logistiek. Zoekt ook de innovatie en duurzame trends op plekken waar dat niet direct wordt verwacht.Priority Partner voor de sector Mobiliteit

Nieuws over mobiliteit

De sectorpagina mobiliteit beschrijft de overgang naar duurzamere vormen van personenvervoer. We belichten elektrische, hybride en zelfrijdende auto's, van een dure Tesla tot een goedkope Nissan Leaf. Maar ook openbaar vervoer en elektrische scooters komen aan bod.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Mobiliteit