Kabelbaan in Groningen biedt 'duurzame en creatieve verkeersoplossing'

Kabelbaan

19-01-2016 14:27 | Door: Dimitri Reijerman

Een groep ondernemers heeft onder de naam Flyover Groningen een haalbaarheidsonderzoek gedaan naar de aanleg van een kabelbaan in Groningen.

De gondels van de kabelbaan moeten bezoekers op een snelle en duurzame wijze vanaf de parkeerplaatsen rondom NS-station Europark naar het centrum van de stad brengen. Volgens de plannen van Flyover Groningen gaan de gondels tot aan de Grote Markt.

Volgens het haalbaarheidsonderzoek kost de aanleg van de kabelbaan € 60 mln, circa een derde van andere vervoerssystemen. Daarvoor hoeft de gemeente niet zelf te investeren: de ondernemers stellen dat er al een investeerder is gevonden voor het project. Namen noemen ze echter niet, maar de terugverdientijd zou 30 jaar zijn.

'Praktische en duurzame verkeersoplossing'

Een van de voordelen van een kabelbaan is dat er geen hoge kosten zijn om water en volgebouwde gebieden te doorkruisen. Verder noemen de initiatiefnemers Flyover Groningen een 'creatieve en praktische verkeersoplossing' voor Groningen, terwijl de ondernemers ook de duurzame elementen, zoals een stille en geheel elektrische aandrijving, van de kabelbaan aanprijzen.

Flyover Groningen wijst er op dat kabelbanen zich ook in stedelijke omgevingen hebben bewezen. Zo is er in Londen voor de Olympische Spelen een kabelbaan over de Thames aangelegd.

Word nu Free Member en ontvang de laatste duurzame ontwikkelingen gratis in je inbox. Met nu tijdelijk een GRATIS digitaal exemplaar van ons magazine.

Bron: Flyover Groningen | Foto: By Zoostar (Own work) [CC BY 3.0], via Wikimedia Commons

Door: Dimitri Reijerman

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt nieuws en ontwikkelingen in de sectoren ICT, Finance, Mobiliteit en Logistiek. Zoekt ook de innovatie en duurzame trends op plekken waar dat niet direct wordt verwacht.Priority Partner voor de sector Mobiliteit

Nieuws over mobiliteit

De sectorpagina mobiliteit beschrijft de overgang naar duurzamere vormen van personenvervoer. We belichten elektrische, hybride en zelfrijdende auto's, van een dure Tesla tot een goedkope Nissan Leaf. Maar ook openbaar vervoer en elektrische scooters komen aan bod.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Mobiliteit