Zo maakt Boeing zijn 737 20 procent zuiniger

737 Max

01-02-2016 13:27 | Door: Dimitri Reijerman

Boeing heeft zijn eerste testvlucht met de 737 Max uitgevoerd. Het toestel kan volgens de vliegtuigbouwer een brandstofbesparing tot 20 procent behalen ten opzichte van oudere 737's.

Het testvliegtuig vertrok met vluchtnummer BOE1 van Renton Municipal Airport. Na een vlucht van bijna 3 uur landde de 737 Max, de vierde uitvoering in de 737-familie, op een landingsbaan van Boeing.

Ten opzichte van oudere 737-modellen kan het verkeersvliegtuig tot 20 procent zuiniger vliegen. Dat is met name mogelijk dankzij efficiëntere motoren van het type Leap-1B, gebouwd door de firma CFM International. Ook de dubbele winglets op de vleugels zorgen dankzij een vermindering van de luchtwervelingen voor een lager brandstofverbruik.

737 Max

In de passagierscabine is de vormgeving van de 787 Dreamliner overgenomen. Zo is er LED-verlichting geïntegreerd en de ramen zijn groter.

Voor de 737 Max, die vermoedelijk in de loop van 2017 op de markt komt en maximaal 220 passagiers kan vervoeren, is veel belangstelling: ruim 900 orders zijn al bij Boeing geplaatst. Zo heeft bijvoorbeeld het Indonesische Lion Air 201 toestellen besteld. In Nederland zal TUI vermoedelijk als eerste met het toestel vliegen: TUI Group heeft een order voor 60 toestellen uitstaan.

Werkpaard

De Boeing 737 is voor veel luchtvaartmaatschappijen het werkpaard voor vluchten op de middellange afstand. Met de Max-variant speelt Boeing in op de A320neo van concurrent Airbus. De A320neo is inmiddels leverbaar en Airbus heeft al bijna 4.500 bestellingen mogen noteren.

Word nu Free Member en ontvang GRATIS 2x per week een nieuwsbrief met de belangrijkste duurzame ontwikkelingen. En download ook nog eens GRATIS al onze infographics. 

Bron: Boeing | Foto: Boeing

Door: Dimitri Reijerman

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt nieuws en ontwikkelingen in de sectoren ICT, Finance, Mobiliteit en Logistiek. Zoekt ook de innovatie en duurzame trends op plekken waar dat niet direct wordt verwacht.Priority Partner voor de sector Mobiliteit

Nieuws over mobiliteit

De sectorpagina mobiliteit beschrijft de overgang naar duurzamere vormen van personenvervoer. We belichten elektrische, hybride en zelfrijdende auto's, van een dure Tesla tot een goedkope Nissan Leaf. Maar ook openbaar vervoer en elektrische scooters komen aan bod.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Mobiliteit