RET gaat twee waterstofbussen aankopen

RET

02-02-2016 10:06 | Door: Dimitri Reijerman

Het Rotterdamse vervoerbedrijf RET heeft twee waterstofbussen besteld bij de Belgische busbouwer Van Hool. De schone stadsbussen moeten in de zomer van 2017 gaan rijden.

De bussen kosten elk € 850.000, zo schrijft RTV Rijnmond. Voor de financiering ontvangt het stadsvervoerbedrijf van meerdere partijen subsidies, waaronder de Europese Unie, het ministerie van Infrastructuur en Milieu, de Metropoolregio Rotterdam Den Haag en de gemeente Rotterdam.

RET test al een aantal hybride en geheel elektrische bussen om zo op termijn zijn vloot te verduurzamen en emissieloos openbaar vervoer in de havenstad aan te kunnen bieden. Ook de luchtkwaliteit in Rotterdam moet zo verder verbeteren. Elders in Nederland worden onder andere in de provincie Groningen proeven gehouden met waterstofbussen.

De waterstofbussen beschikken over een brandstofcel. Deze genereert elektriciteit op basis van waterstof, waarna elektromotoren de bus aandrijven. De stadsbussen van Van Hool zijn ook voorzien van een energieterugwinsysteem op de reminstallatie.

Van Hool heeft al waterstofbussen geleverd die in onder andere Antwerpen, Keulen en Londen rondrijden. Samen met RET maakt Van Hool deel uit van 3Emotion, een Europees consortium voor waterstofbussen.

Word nu Free Member en ontvang GRATIS 2x per week een nieuwsbrief met de belangrijkste duurzame ontwikkelingen. En download ook nog eens GRATIS al onze infographics. 

Bron: RTV Rijnmond | Foto: RET / R. Keus (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)

Door: Dimitri Reijerman

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt nieuws en ontwikkelingen in de sectoren ICT, Finance, Mobiliteit en Logistiek. Zoekt ook de innovatie en duurzame trends op plekken waar dat niet direct wordt verwacht.Priority Partner voor de sector Mobiliteit

Nieuws over mobiliteit

De sectorpagina mobiliteit beschrijft de overgang naar duurzamere vormen van personenvervoer. We belichten elektrische, hybride en zelfrijdende auto's, van een dure Tesla tot een goedkope Nissan Leaf. Maar ook openbaar vervoer en elektrische scooters komen aan bod.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Mobiliteit