Solar Frontier plaatst 900 zonnepanelen op Japans vrachtschip

11-02-2016 12:06 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Zonnecellenproducent Solar Frontier heeft het nieuwe vrachtschip van de Japanse scheepvaartonderneming Kawasaki Kisen Kaisha (K Line) voorzien van meer dan negenhonderd zonnepanelen.

Volgens Solar Frontier, producent van dunne-film-zonnecellen, is het zonne-energiesysteem op de Drive Green Highway een van 's werelds grootste op een schip. De meer dan negenhonderd zonnepanelen op het dek van het schip moeten in totaal 150 kilowattuur aan electriciteit genereren. Die elektriciteit wordt gebruikt om de LED-lichten op het schip van energie te voorzien.

Dat K Line het schip voorziet van zonnepanelen vindt Atsuhiko Hirano, CEO van Solar Frontier, een positieve ontwikkeling. “K line demonstreert hoe zonne-energie de energie-efficiëntie kan verbeteren en de ecologische impact van de scheepvaart kan verminderen", zegt de CEO. 

Het Drive Green Highway-schip is 200 meter lang, 37,5 meter breed en kan tot 7.500 passagiersvoertuigen in één keer vervoeren. Het vaartuig is het eerste van acht vergelijkbare schepen die K Line in het Drive Green Project bouwt. Doel van dit project is de ontwikkeling van milieuvriendelijke transportschepen. 

Duurzamer ontwerp

Naast de voorziening van zonne-energie moeten ook andere technieken leiden tot energiebesparing op de schepen. Zo hebben het ontwerp van het schip en het gebruik van anti-wrijvingsverf de weerstand tijdens het varen met 20 procent verminderd. 

Toevoegingen op de motoren van het schip moeten daarnaast de uitstoot van broeikasgassen beperken. Volgens K Line stoot het schip door deze maatregel minimaal 50 procent minder fijnstof uit. 

Word nu Free Member en ontvang de laatste duurzame ontwikkelingen gratis in je inbox. Met nu tijdelijk een GRATIS digitaal exemplaar van ons magazine.

Bron: Solar Frontier, Kawasaki Kisen Kaisha

Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Elke dag selecteert de redactie van DuurzaamBedrijfsleven.nl het belangrijkste duurzame nieuws voor het bedrijfsleven. We schrijven korte, puntige artikelen over de nieuwste mogelijkheden in duurzaam ondernemen.Priority Partner voor de sector Mobiliteit

Nieuws over mobiliteit

De sectorpagina mobiliteit beschrijft de overgang naar duurzamere vormen van personenvervoer. We belichten elektrische, hybride en zelfrijdende auto's, van een dure Tesla tot een goedkope Nissan Leaf. Maar ook openbaar vervoer en elektrische scooters komen aan bod.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Mobiliteit