Lichtere auto dankzij hernieuwbare koolstofvezels

11-02-2016 09:21 | Door: Aveline Bies

Zweedse onderzoekers hebben een auto ontwikkeld met een dak en accu gemaakt van op hout gebaseerde koolstofvezels. Dit materiaal is minder zwaar, goedkoper en hernieuwbaar.

Het prototype van de auto is zo groot als een speelgoedauto. Het belangrijkste onderdeel is het dak en de accu: deze zijn gemaakt van een koolstofvezel op basis van lignine. Dit bestanddeel zit in de celwanden van bijna alle planten die op land groeien en is na cellulose de meest voorkomende natuurlijke polymeer in de wereld. De gebruikte lignine in het prototype is afkomstig van de papierindustrie.

De onderzoekers, afkomstig van het Zweedse KTH Royal Institute of Technology, onderzoeksinstituut Innventia en Swerea, hebben de duurzame koolstofvezel niet alleen toegepast in een lichtgewicht dak, maar ook in de elektrode van een accu.

Göran Lindbergh, professor in chemical engineering, claimt dat de duurzame koolstofvezels op basis van lignine lichter zijn, iets wat met name belangrijk is voor elektrische auto’s. Ook zegt Lindbergh dat de op lignine gebaseerde koolstofvezels goedkoper zijn dan gewone koolstofvezels.

Word nu Free Member en ontvang de laatste duurzame ontwikkelingen gratis in je inbox. Met nu tijdelijk een GRATIS digitaal exemplaar van ons magazine.

Bron: KTH | Foto: KTH

Door: Aveline Bies

Stagiaire DuurzaamBedrijfsleven Media. Geïnteresseerd in internationale ontwikkelingen en duurzaamheid. Met belangstelling voor de wisselwerking tussen duurzame innovaties en de samenleving.Priority Partner voor de sector Mobiliteit

Nieuws over mobiliteit

De sectorpagina mobiliteit beschrijft de overgang naar duurzamere vormen van personenvervoer. We belichten elektrische, hybride en zelfrijdende auto's, van een dure Tesla tot een goedkope Nissan Leaf. Maar ook openbaar vervoer en elektrische scooters komen aan bod.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Mobiliteit