Elektrische Proterra-bus zuiniger en goedkoper dan CNG-bus

Proterra

15-02-2016 07:15 | Door: Dimitri Reijerman

Uit onderzoek van het National Renewable Energy Laboratory (NREL) naar de efficiëntie en de kosten van elektrische bussen ten opzichte van aardgasbussen, blijkt dat stekkerbussen van Proterra tot vier maal zuiniger zijn dan CNG-bussen bij een lagere kilometerprijs.

NREL analyseerde gegevens van twaalf elektrische Ecoliner-bussen van vervoerder Foothill Transit. Deze Catalyst-bussen zijn gebouwd door Proterra. Ook is een aantal bussen bekeken dat op aardgas rijdt.

In zijn conclusies stelt het NREL dat de bussen van Proterra gemiddeld 2,15 kilowattuur per gereden mijl (1,6 kilometer) uit hun accu's trekken. Dat komt omgerekend naar een miles per diesel gallon-variant neer op 17,5 mijl. CNG-bussen komen uit op 4,5 miles per diesel gallon. Daarmee zijn elektrische bussen per gereden mijl bijna vier maal zuiniger dan CNG-varianten, zo schrijft Green Car Congress.

Betrouwbaar en goedkoper

De elektrische busvloot van Foothill Transit blijkt ook zeer betrouwbaar. Zo hoefden de bussen tijdens de testrit slechts drie maal naar de garage om accugerelateerde kwesties op te lossen. Het NREL noemt dit een zeer goed resultaat voor een bus met technologie die pas net op de markt is.

Daarnaast zijn elektrische bussen volgens de berekeningen goedkoper in gebruik: Proterra-voertuigen kosten $ 0,16 per gereden mijl, tegenover $ 0,18 voor bussen op aardgas. Wel zeggen de onderzoekers dat busmaatschappijen nog goed moeten bestuderen hoe zij de stroomkosten voor het laden van de bussen in de hand kunnen houden, met name tijdens de duurdere piektijden.

Ook het onderhoudspersoneel heeft bijscholing nodig om met elektrische bussen aan de slag te kunnen gaan. Desondanks heeft Foothill Transport al een nieuwe order geplaatst voor nieuwe Catalyst-bussen van Proterra.

Word nu Free Member en ontvang de laatste duurzame ontwikkelingen gratis in je inbox. Met nu tijdelijk een GRATIS digitaal exemplaar van ons magazine.

Bron: Green Car Congress | Foto: By Proterra Inc (Own work) [CC BY-SA 4.0], via Wikimedia Commons

Door: Dimitri Reijerman

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt nieuws en ontwikkelingen in de sectoren ICT, Finance, Mobiliteit en Logistiek. Zoekt ook de innovatie en duurzame trends op plekken waar dat niet direct wordt verwacht.Priority Partner voor de sector Mobiliteit

Nieuws over mobiliteit

De sectorpagina mobiliteit beschrijft de overgang naar duurzamere vormen van personenvervoer. We belichten elektrische, hybride en zelfrijdende auto's, van een dure Tesla tot een goedkope Nissan Leaf. Maar ook openbaar vervoer en elektrische scooters komen aan bod.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Mobiliteit