Knook in de Week: De luchtvaart verduurzamen

KLM

18-02-2016 13:51 | Door: Dimitri Reijerman

Vliegen is nauwelijks duurzaam te noemen, mede door de hoge CO2-uitstoot van het vliegverkeer. Maar er zijn ook luchtvaartmaatschappijen die stappen zetten naar verduurzaming, zoals KLM en EasyJet.

Dat beeld over de stand van zaken in de luchtvaart schetste Robert-Jan Knook in de wekelijkse editie van Knook in de Week op Duurzaam BV Radio.

KLM zet in op het gebruik van biobrandstof om de CO2-uitstoot te beperken. Daarbij werkt het samen met SkyNRG, een in Amsterdam gevestigde onderneming die inzet op de ontwikkeling van biofuels. SkyNRG maakt biokerosine op basis van frituurvet, maar het kijkt ook naar de mogelijkheden van houtafval.

Een ander innovatief bedrijf binnen de luchtvaartsector is EasyJet. De budgetluchtvaartmaatschappij ziet kansen in een hybride aandrijving, waarbij een elektromotor op waterstof een toestel tijdens het taxiën aandrijft.

Een derde manier die het brandstofverbruik van vliegtuigen helpt verminderen is het inzetten van nieuwe vliegtuigtypes. Zo biedt bijvoorbeeld de Boeing 787 Dreamliner een tot 20 procent lager verbruik dankzij gewichtsbesparende composietmaterialen, duurzame coatings en betere motoren.

Word nu Free Member en download GRATIS alle infographics met de belangrijkste ontwikkelingen.

Foto: KLM

Door: Dimitri Reijerman

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt nieuws en ontwikkelingen in de sectoren ICT, Finance, Mobiliteit en Logistiek. Zoekt ook de innovatie en duurzame trends op plekken waar dat niet direct wordt verwacht.Priority Partner voor de sector Mobiliteit

Nieuws over mobiliteit

De sectorpagina mobiliteit beschrijft de overgang naar duurzamere vormen van personenvervoer. We belichten elektrische, hybride en zelfrijdende auto's, van een dure Tesla tot een goedkope Nissan Leaf. Maar ook openbaar vervoer en elektrische scooters komen aan bod.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Mobiliteit