Volvo vervangt fysieke autosleutel door digitale sleutelapp

Volvo

21-02-2016 10:06 | Door: Dimitri Reijerman

Volvo gaat naar eigen zeggen als eerste automerk ter wereld nieuwe auto's afleveren zonder fysieke sleutel. Een digitale sleutel kan de auto via een mobiele app openen. Dit biedt bijvoorbeeld mogelijkheden tot autodelen op afstand.

Volgens Volvo heeft het bedrijf een innovatie app ontwikkeld die een fysieke sleutel overbodig maakt. De mobiele applicatie communiceert direct met het voertuig. Daarvoor gebruikt de software draadloze dataoverdracht via bluetooth.

Volvo

De Volvo-app biedt de standaard mogelijkheden van een fysieke sleutel, zoals het openen en sluiten van de portieren en achterklep, en het starten van de motor. Het is ook mogelijk om meerdere digitale sleutels te genereren voor een voertuig. Zo zijn verschillende Volvo's op diverse locaties te gebruiken indien bijvoorbeeld een bedrijf daarover beschikt.

Verder maakt het softwareconcept van digitale sleutels die zijn door te sturen het mogelijk om een Volvo-voertuig als deelauto in te zetten. Dit biedt volgens Volvo ook nieuwe perspectieven voor autoverhuurbedrijven. Een digitale sleutel is door de verhuurder immers direct naar een smartphone van een klant te sturen. De huurder kan de auto via gps lokaliseren, openen en wegrijden, en daarmee lange wachtrijen overslaan.

Proef start deze lente

Volvo start in de lente van dit jaar met het testen van de digitale sleuteltechnologie. Dat doet het bedrijf in samenwerking met autodeelbedrijf Sunfleet, gevestigd op het vliegveld van Göteborg-Landvetter Airport in Zweden. In 2017 wordt een gelimiteerd aantal zakelijk verkrijgbare auto's uitgerust met de nieuwe digitale sleuteltechnologie.

Fleet

Word nu Free Member: gratis nieuwsbrief en online toegang tot meer nieuws en achtergronden.

Bron: Volvo | Foto: Volvo (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)

Door: Dimitri Reijerman

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt nieuws en ontwikkelingen in de sectoren ICT, Finance, Mobiliteit en Logistiek. Zoekt ook de innovatie en duurzame trends op plekken waar dat niet direct wordt verwacht.Priority Partner voor de sector Mobiliteit

Nieuws over mobiliteit

De sectorpagina mobiliteit beschrijft de overgang naar duurzamere vormen van personenvervoer. We belichten elektrische, hybride en zelfrijdende auto's, van een dure Tesla tot een goedkope Nissan Leaf. Maar ook openbaar vervoer en elektrische scooters komen aan bod.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Mobiliteit