E-bike verdubbelt actieradius dankzij zonnepanelen in voorwiel

elektrische fiets zonnefiets

21-02-2016 10:01 | Door: Dimitri Reijerman

De start-up Solar Application Lab introduceert volgende week een elektrische fiets die zijn actieradius kan verdubbelen. Zonnepanelen in het voorwiel zorgen voor de benodigde extra stroom.

De Solar Bike bevat in het voorwiel in totaal 60 compacte zonnepanelen, geschakeld in een micro-cluster. De paneeltjes leveren elk maximaal 0,6 watt aan elektriciteit. De stroom vloeit naar de accu in de fiets, die op zijn beurt weer de elektromotor aandrijft.

Volgens Marc Peters, oprichter van Solar Application Lab, zorgen de panelen gemiddeld voor een verdubbeling van het bereik van een elektrische fiets. Ook zal de accu gemiddeld langer meegaan.

zonnefiets

Peters zal het eerste ontwerp van de Solar Bike volgende week aan de pers tonen, waarna een uitgebreide testfase begint. Diverse deelnemers zullen in totaal tien e-bikes met zonnepanelen testen. Deze proef loopt tot eind juli.

Verdere productverbeteringen

Uiteindelijk wil Peters de zonnefiets volgend jaar op de markt brengen. Wel wil hij nog onderzoek doen naar verdere productverbeteringen, zoals het lichter maken van de fiets door een kleinere accu te plaatsen of door zonnefolie van de firma Orange Solar toe te passen. Ook zoekt hij naar een manier om de e-bike beter tegen diefstal en vandalisme te beschermen.

Solar Application Lab werkt bij de ontwikkeling van de zonnefiets samen met de TU/e, hightech-dienstverlener Segula en Ebike Nederland. Peters zegt dat ook fietsfabrikanten contacten hebben gelegd. Hij denkt na gebleken succes de zonnefiets snel op grote schaal te kunnen produceren in China. Naast Europa ziet hij ook in Azië een vraag ontstaan naar dergelijke groene fietsen, bijvoorbeeld voor deelfietsconcepten. De richtprijs van de fiets bedraagt € 2.300 à € 2.400.

Word nu Free Member en download GRATIS alle infographics met de belangrijkste ontwikkelingen.

Bron: Solar Application Lab | Foto: Solar Application Lab

Door: Dimitri Reijerman

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt nieuws en ontwikkelingen in de sectoren ICT, Finance, Mobiliteit en Logistiek. Zoekt ook de innovatie en duurzame trends op plekken waar dat niet direct wordt verwacht.Priority Partner voor de sector Mobiliteit

Nieuws over mobiliteit

De sectorpagina mobiliteit beschrijft de overgang naar duurzamere vormen van personenvervoer. We belichten elektrische, hybride en zelfrijdende auto's, van een dure Tesla tot een goedkope Nissan Leaf. Maar ook openbaar vervoer en elektrische scooters komen aan bod.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Mobiliteit