Formule 1-team wil race met hybride dubbeldekker winnen

Formule 1-team wil race met hybride dubbeldekker winnen

14-05-2013 12:06 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Het Williams F1-Team wil met technieken uit de racerij de brandstofbesparing van de Londense bussen verhogen. De hybride dubbeldekkers worden nog dit jaar getest.

Het Britse Williams Grand Prix Holdings (WGF1), het enige beursgenoteerde Formule 1-team, verwacht dit jaar te kunnen starten met straattesten van een hybride Londense dubbeldekker. Het succesvolle team, dat negen keer de constructeurstitel in de Formule 1 behaalde, gaat samen met busmaatschappij Go-Ahead zes prototypes bouwen.

De prototypes hebben een ingebouwd vliegwiel, waardoor energie die bij het remmen vrijkomt wordt opgeslagen. Williams ontwikkelde deze techniek oorspronkelijk voor zijn raceauto’s. “Testen met één van de prototypes buiten openbare wegen liet veelbelovende brandstofbesparingen zien”, aldus Alex Burns, de CEO van Williams.

Go-Ahead is de grootste vervoersmaatschappij van Londen en heeft ongeveer een vijfde van de markt in handen.  “De potentiële markt is erg groot wanneer we in grotere volumes kunnen produceren en de kosten kunnen drukken”, zegt Burns. “De eerste tests zullen zonder passagiers plaatsvinden.”

Kinetische energie

De kinetische energie die een dubbeldekker kan genereren komt behoorlijk in de buurt van een Formule 1-auto , wanneer deze bij snelheden van 322 kilometer per uur remt. “Het gebrek in snelheid van de bussen wordt goedgemaakt door hun veel zwaardere gewicht”, stelt Burns. Hoewel het vliegwiel beter geschikt is voor de zwaardere dubbeldekker, is Williams ook in gesprek met vervoersmaatschappijen van enkellaags bussen.

Ook is Williams samen met Alstom SA (ALO), s ‘werelds derde grootste producent van transport op stroom, bezig met de ontwikkeling van een vliegwiel voor trams. Dit project staat echter nog in de kinderschoenen.

In een ander project wil Williams zijn expertise in het maken van simulatoren voor circuits, geschikt maken voor commercieel gebruik. Zo willen ze stimulatoren ontwikkelen waardoor jonge mensen, taxichauffeurs en nooddiensten beter en veiliger de weg op kunnen gaan.

Bron: Bloomberg

Foto: E01 via Flickr

Word nu Free Member en ontvang de laatste duurzame ontwikkelingen gratis in je inbox. Met nu tijdelijk een GRATIS digitaal exemplaar van ons magazine.

Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Elke dag selecteert de redactie van DuurzaamBedrijfsleven.nl het belangrijkste duurzame nieuws voor het bedrijfsleven. We schrijven korte, puntige artikelen over de nieuwste mogelijkheden in duurzaam ondernemen.Priority Partner voor de sector Mobiliteit

Nieuws over mobiliteit

De sectorpagina mobiliteit beschrijft de overgang naar duurzamere vormen van personenvervoer. We belichten elektrische, hybride en zelfrijdende auto's, van een dure Tesla tot een goedkope Nissan Leaf. Maar ook openbaar vervoer en elektrische scooters komen aan bod.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Mobiliteit