CBS: ‘Twee keer zoveel plug-in hybrides op de weg’

Plug-in hybride

26-04-2016 19:21 | Door: Chris Thijssen

Begin 2016 reden twee keer meer plug-in hybrides rond dan het jaar daarvoor. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Uit de cijfers van het CBS blijkt dat in 2015 ruim 60.000 nieuwe elektrische auto’s zijn verkocht. Zo kwam het totale aantal elektrische auto’s op de wegen op 1 januari 2016 uit op 211.000.

Hoewel het totale aantal elektrische auto’s met een derde toenam ten opzichte van een jaar eerder, is begin 2016 niet meer dan een op de veertig auto’s in Nederland geheel of gedeeltelijk elektrisch aangedreven.  

34 procent meer volledig elektrische auto's

Van alle elektrisch aangedreven auto’s rijdt een op de twintig volledig op stroom. De rest bestaat uit ‘gewone’ hybrides (HEV’s), waarvan de accu alleen tijdens het rijden wordt opgeladen, en plug-in hybrides (PHEV’s). Dit zijn auto’s met een verbrandingsmotor en elektromotor, uitgerust met een stekker waarmee de accu kan worden bijgeladen.

Het aantal plug-in hybrides verdubbelde zich en groeide daarmee sterker dan het aantal hybride auto’s en elektrische auto’s. Zo steeg de verkoop van hybride auto’s met 10 procent in 2015. De verkoop van elektrische auto’s nam met 34 procent toe.

Benzine als nevenbrandstof

De Mitsubishi Outlander PHEV was in 2015 de meest verkregen plug-in hybride. In het stekkerloze segment was de Toyota Auris HEV favoriet. De populairste volledig elektrische auto was de Tesla Model S.

Volgens het CBS is bij zowel hybrides als plug-in hybrides benzine verreweg de meest voorkomende fossiele brandstof. Zo maken negen op de tien hybrides en acht op de tien plug-in hybrides gebruik van benzine als nevenbrandstof. Van de overige hybrides heeft de meerderheid diesel als nevenbrandstof. Een klein deel rijdt op een andere brandstof, zoals LNG.

Word nu Free Member en ontvang GRATIS 2x per week een nieuwsbrief met de belangrijkste duurzame ontwikkelingen. En download ook nog eens GRATIS al onze infographics. 

Bron: Centraal Bureau voor de Statistiek | Foto: mariordo59, via Flickr Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven) 
 

Door: Chris Thijssen

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt duurzame ontwikkelingen in de sectoren Groothandel & Retail, Voeding & Dranken, Landbouw & Visserij en Kleding. Altijd op zoek naar oplossingen voor een duurzame productieketen.Priority Partner voor de sector Mobiliteit

Nieuws over mobiliteit

De sectorpagina mobiliteit beschrijft de overgang naar duurzamere vormen van personenvervoer. We belichten elektrische, hybride en zelfrijdende auto's, van een dure Tesla tot een goedkope Nissan Leaf. Maar ook openbaar vervoer en elektrische scooters komen aan bod.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Mobiliteit