Ford test auto-onderdelen gemaakt van afgevangen CO2

23-05-2016 07:55 | Door: Fitria Jelyta

Ford Motor Company test nieuwe schuim- en plasticonderdelen gemaakt van afgevangen CO2. Binnen vijf jaar moeten de onderdelen van Ford auto’s uit dit nieuwe biomateriaal bestaan.

Het nieuwe schuim bestaat uit een polymeersoort die voor 50 procent van CO2 is gemaakt. Hiermee zegt de autobouwer het gebruik van plastic te verminderen voor het maken van onderdelen als autostoelen en elementen onder de motorkap. Daarnaast moet dit materiaal bijdragen aan het verminderen van de CO2-uitstoot.

Sinds 2013 werkt Ford samen met bedrijven die duurzame toepassingen mogelijk maken voor afgevangen CO2. Zo is de autofabrikant een samenwerking aangegaan met het Amerikaanse bedrijf Novomer, dat afgevangen CO2 van reststromen uit fabrieken haalt. De technologie van Novomer levert een polymeer op dat herbruikbaar is en in verschillende producten kan worden toegepast.

Klimaatakkoord

“Deze technologie is veelbelovend, omdat het bijdraagt aan het oplossen van een onoverkomelijk probleem, namelijk klimaatverandering”, zegt Debbie Mielewskie, senior technical leader of sustainability bij Ford, in een persbericht. Volgens Ford wordt bijna 4 procent van het totale oliegebruik in de wereld ingezet voor de productie van plastic.

Met het gebruik van het milieuvriendelijke schuim wil de autobouwer bijdragen aan het voorkomen van de verdere opwarming van de aarde en daarmee de ambities van het Klimaatakkoord behalen.

Autostoelen van gerecyclede PET-flessen

Eerder heeft Ford het duurzame Repreve-garen van fabrikant Unifi verwerkt in de Ford F-150. Repreve is gemaakt van gerecyclede PET-flessen. De autobouwer gebruikt het garen als grondstof voor autostoelen in vijf verschillende auto’s. 

Word nu Free Member en download GRATIS alle infographics met de belangrijkste ontwikkelingen.

Bron: Ford | Foto: Ford (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)

Door: Fitria Jelyta

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt duurzame ontwikkelingen in de sectoren Zorg & Welzijn, Bouw & Infrastructuur en Vastgoed & Architectuur. Altijd op zoek naar innovaties die processen optimaliseren.Priority Partner voor de sector Mobiliteit

Nieuws over mobiliteit

De sectorpagina mobiliteit beschrijft de overgang naar duurzamere vormen van personenvervoer. We belichten elektrische, hybride en zelfrijdende auto's, van een dure Tesla tot een goedkope Nissan Leaf. Maar ook openbaar vervoer en elektrische scooters komen aan bod.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Mobiliteit