Van 100 naar 1: ’s Werelds duurzaamste elektrische scooter

Van 100 naar 1: ’s Werelds duurzaamste elektrische scooter

02-07-2013 12:22 | Door: Alwin Hendriks

Van 100 onderdelen naar 1. De duurzaamste elektrische scooter ter wereld is gemaakt van een ijzersterke ijzer-vervanger.

Meer dan honderd onderdelen zijn er nodig om het frame van een ‘gewone’ scooter te maken, veelal van energie-intensieve materialen zoals staal. Daar worden dan ook nog veertien kunststof kappen aan gehangen. Je moet er wat moeite voor doen, maar dan heb je ook wel wat.

Dat moet toch anders kunnen, dachten Van.Eko, NPSP, Waarmakers en InHolland. Zij kwamen uiteindelijk uit op de Be.e – naar eigen zegen ’s werelds duurzaamste elektrische scooter. Bij de Be.e zijn al die honderd onderdelen vervangen door één solide vorm – een zogenoemde monocoque – waaraan de wielen, het zadel en het stuur bevestigd zijn. Dat is efficiënter in productie en assemblage. Die monocoque is ook nog eens gemaakt van biocomposiet, een duurzaam materiaal dat volledig hernieuwbaar is.

Doorbraak

De scooter was het eindproduct van een nauwe samenwerking tussen 12 bedrijven, 56 studenten, 11 docenten en 20 professionals. Vooral de inbreng van het Haarlemse bedrijf NPSP en het Amsterdamse bedrijf Van.Eko waren cruciaal voor de ambitie om een duurzame scooter te maken.

NPSP maakt de innovatieve biocomposiet Nabasco – een (letterlijk) ijzersterke combinatie van bio-hars, hennep en vlas. Want dat was lang het probleem met hernieuwbare vervangers voor staal: ze waren nog niet sterk genoeg. Dat ongelijk toont de Be.e nu aan. Volgens NPSP is deze biobased scooter een sterk bewijs dat biobased composieten ingezet kunnen worden in producten die zwaar belast worden.

De monocoque is gemaakt van Nabasco en bestaat voor 85 procent uit hennep en 15 procent uit vlas. Dit maakt ook nog eens dat de scooter slechts rond de 100 kilogram weegt, zo’n 15 kilogram lichter dan de meeste scooters.

De scooter zal op één accu ongeveer 70 kilometer kunnen afleggen. Om de accu vervolgens weer volledig op te laden is drieënhalf tot vier uur nodig.

Duurzaam verkoopconcept

Rondom de Be.e is de start-up Van.Eko opgericht die de scooter zal gaan vermarkten vanuit een innovatief circulair business model. In dit model blijft Van.Eko eigenaar van de Be.e en kan de gebruiker via een bundel zijn maandelijks ingekochte kilometers op de Be.e verbruiken.

Hiermee wil Van.Eko de risico’s van eigendom doen verdwijnen en alleen het plezier van gebruik in rekening brengen. Ook zorgt dit model dat alle grondstoffen optimaal worden hergebruikt, gerecycled of op een duurzame manier worden afgedankt aan het einde van de levenscyclus van de scooter.

Foto: Van.Eko

Word nu Free Member en ontvang GRATIS 2x per week een nieuwsbrief met de belangrijkste duurzame ontwikkelingen. En download ook nog eens GRATIS al onze infographics. 

Door: Alwin Hendriks

Student bio farmaceutische wetenschappen met interesse voor duurzaamheid. Bedrijven hebben een grote verantwoordelijkheid als het gaat om verduurzaming, maar kunnen hier zeker hulp bij gebruiken. Samen voor een schone toekomst.Priority Partner voor de sector Mobiliteit

Nieuws over mobiliteit

De sectorpagina mobiliteit beschrijft de overgang naar duurzamere vormen van personenvervoer. We belichten elektrische, hybride en zelfrijdende auto's, van een dure Tesla tot een goedkope Nissan Leaf. Maar ook openbaar vervoer en elektrische scooters komen aan bod.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Mobiliteit