Eind 2016: over het IJ met innovatieve hybride pont

03-06-2016 14:31 | Door: Eelco Brandes

Met de elektrische veerboot over het IJ in Amsterdam. Als het aan GVB Amsterdam ligt, is dat nog dit jaar een feit.

GVB Amsterdam heeft een overeenstemming gesloten met Holland Shipyards om een hybride veerboot te bouwen. De veerboot wordt aangepast naar het ontwerp van de bestaande veerboten.

Het schip wordt voortgestuwd door elektrisch aangedreven roerpropellers van 250 killowatt per stuk, die op hun beurt worden aangedreven door 133 killowatt dieselgeneratoren en accu's.

Bovendien wordt een uitlaatreinigingssysteem gemonteerd om de uitstoot van giftige uitlaatgassen en deeltjes verder te reduceren. De levering van de veerboot is ergens later dit jaar verwacht.

Emissieloos ov in 2025

Alexandra van Huffelen, directeur van het GVB, was eerder te gast in een uitzending van DuurzaamBV Radio. Volgens Van Huffelen bekijkt het GVB onder meer hoe de IJ-veren te vergroenen zijn, om in 2025 emissieloos ov aan te kunnen bieden. Daar maakt ook de vergroening van de bussenvloot deel van uit. 

Word nu Free Member: gratis nieuwsbrief en online toegang tot meer nieuws en achtergronden.

Bron: Holland Shipyard | Foto: Holland Shipyard (Cropped by DuurzaamBV)

Door: Eelco Brandes

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven Media. Volgt duurzame ontwikkelingen in de sectoren Energie, Grondstoffen & Verpakkingen en Industrie & Chemie. Altijd op zoek naar baanbrekende duurzame innovaties die energie geven.Priority Partner voor de sector Mobiliteit

Nieuws over mobiliteit

De sectorpagina mobiliteit beschrijft de overgang naar duurzamere vormen van personenvervoer. We belichten elektrische, hybride en zelfrijdende auto's, van een dure Tesla tot een goedkope Nissan Leaf. Maar ook openbaar vervoer en elektrische scooters komen aan bod.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Mobiliteit