Komt er een mega-subsidie van € 6.000 voor elektrische auto’s?

07-06-2016 12:10 | Door: Eelco Brandes

Het Nederlandse kabinet bekijkt mogelijkheden voor het opzetten van een nieuwe subsidieregeling voor elektrische auto’s. Doel van de subsidieregeling is de verkoop van elektrische auto’s een stevige impuls te geven.

Voordat het kabinet de portemonnee trekt, wil het eerst onderzoeken of een nieuwe subsidieregeling wel effect zal hebben, meldt De Telegraaf. De ANWB, Bovag en Rai Vereniging stellen uit eigen onderzoek van wel en hebben hun onderzoeksresultaten gepresenteerd aan minister Kamp van Economische Zaken.

De ANWB, Bovag en Rai Vereniging zetten zich samen in voor de toekomst van de elektrische met het initiatief Formule E-team.

Oplaadtegoed

Het Formule E-team wenst een nieuwe aanschafsubsidie en een oplaadtegoed. Het Nederlandse kabinet zou voor deze maatregelen € 136 mln vrij moeten maken in de begroting.

Het voorgestelde subsidiebedrag is fors: namelijk € 6.000 in 2017 als consumenten een nieuwe volledig elektrische auto kopen. Het subsidiebedrag loopt af naar € 1.500 in 2020. Het oplaadtegoed bedraagt € 1.000 en is bedoeld voor mensen die een tweedehands elektrische of plug-inhybride auto kopen.

Effect onderzoeken

Minister Kamp heeft het Planbureau voor de Leefomgeving ingeschakeld om alle cijfers en het beoogde effect te onderzoeken. Dit najaar moeten de onderzoeksresultaten bekend zijn. In de tussentijd profiteren elektrische auto’s al van enkele belastingvoordelen. Zo betaalt de consument geen aanschafbelasting en motorrijtuigenbelasting voor een elektrische auto. Ook de bijtelling is laag. 

Word nu Free Member en download GRATIS alle infographics met de belangrijkste ontwikkelingen.

Bron: De Telegraaf | Foto: Flickr Creative Commons (Cropped by DuurzaamBV)

Door: Eelco Brandes

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven Media. Volgt duurzame ontwikkelingen in de sectoren Energie, Grondstoffen & Verpakkingen en Industrie & Chemie. Altijd op zoek naar baanbrekende duurzame innovaties die energie geven.Priority Partner voor de sector Mobiliteit

Nieuws over mobiliteit

De sectorpagina mobiliteit beschrijft de overgang naar duurzamere vormen van personenvervoer. We belichten elektrische, hybride en zelfrijdende auto's, van een dure Tesla tot een goedkope Nissan Leaf. Maar ook openbaar vervoer en elektrische scooters komen aan bod.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Mobiliteit