Vuurdoop voor zuinigste ‘slome’ auto op circuit Zandvoort

09-06-2016 07:03 | Door: Eelco Brandes

Het Eco-Runner Team Delft, een studententeam van de TU Delft, test een nieuwe zuinige waterstofauto voor het eerst op het circuit van Zandvoort. Daar moet de auto zo zuinig mogelijk rijden, met een snelheid van ongeveer 25 kilometer per uur.

Met die snelheid rijden betekent dat de zogeheten Ecorunner meer dan 10 minuten over een rondje doet. Dat is volgens het Eco-Runner Team veel zuiniger. De snelheid waarbij de Ecorunner het zuinigst rijdt, ligt tussen de 20 en 25 km per uur, afhankelijk van de omstandigheden.

Huidig record

Het huidige record voor waterstofauto’s, dat het Delftse team vorig jaar haalde tijdens de Shell Eco-marathon, ligt op 3.653 kilometer per liter. Dat is ongeveer de afstand van Barcelona naar Moskou op omgerekend 1 liter benzine.

Druppel

Dat deze auto zo zuinig is, ligt vooral aan de zuinige waterstofmotor en de aerodynamische vorm. "De vorm van de auto proberen we zoveel mogelijk op een druppel te laten lijken, dat is eigenlijk de meest aerodynamische vorm die in de natuur voorkomt, omdat een druppel door de lucht zelf gevormd wordt", aldus Eva Smeets, projectleider van het team.

Londen

Het ontwerp van de nieuwe auto is volgens het team op verschillende gebieden geoptimaliseerd ten opzichte van vorig jaar. Hiermee hoopt het team opnieuw de eerste prijs in de wacht te slepen tijdens de Shell Eco-marathon, die dit jaar van 30 juni tot en met 3 juli in Londen plaatsvindt. Het team test de auto op 10 juni in Zandvoort.

Word nu Free Member en download GRATIS alle infographics met de belangrijkste ontwikkelingen.

Bron en foto: TU Delft (Cropped by DuurzaamBV)

Door: Eelco Brandes

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven Media. Volgt duurzame ontwikkelingen in de sectoren Energie, Grondstoffen & Verpakkingen en Industrie & Chemie. Altijd op zoek naar baanbrekende duurzame innovaties die energie geven.Priority Partner voor de sector Mobiliteit

Nieuws over mobiliteit

De sectorpagina mobiliteit beschrijft de overgang naar duurzamere vormen van personenvervoer. We belichten elektrische, hybride en zelfrijdende auto's, van een dure Tesla tot een goedkope Nissan Leaf. Maar ook openbaar vervoer en elektrische scooters komen aan bod.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Mobiliteit