‘Moderne zijderoute’ HP verlaagt CO2 en kosten

‘Moderne zijderoute’ HP verlaagt CO2 en kosten

26-07-2013 12:18 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Schepen zijn te traag, vliegtuigen te vervuilend. HP gebruikt nu transporttreinen om zijn in China geproduceerde elektronica naar de Europese markten te vervoeren.

De spoorverbinding, die HP beschrijft als een ‘moderne zijderoute’, loopt over twee continenten, door zes landen en is meer dan 10.700 kilometer lang. De spoorlijn verbindt de Chinese stad Chongqing met Duisburg in Duitsland en volgt grotendeels de oude zijderoute.

Ondanks de afstand is de drie weken lange reis toch kosteneffectief en beter voor het milieu dan luchttransport. Zo kost de treinreis slechts een derde van de prijs van luchtvervoer en komt er bijna 97 procent minder CO2 vrij.

Daarnaast is het sneller dan scheeptransport, stelt HP.  Transport van producten naar de kuststeden van waaruit ze vervolgens kunnen worden verzonden over zee kan oplopen tot 35 dagen.

Groene verpakking

De getransporteerde goederen worden daarbij ook nog eens op een duurzame manier verpakt. In de herfst kunnen de temperaturen op het traject dalen tot -20 graden Celsius. Om zijn goederen te beschermen heeft HP speciaal temperatuur regulerend verpakkingsmateriaal ontwikkeld. Hierdoor is geen extra externe energie nodig.

Eerder deze maand kondigde Unilever ook al aan te verduurzamen door zijn Green Express Train in te zetten bij de distributie van zijn ijsproducten. Hiermee zouden 3.500 vrachtwagens van de Italiaanse wegen verdwijnen en per jaar 2.600 ton CO2 bespaard worden.

Bron: EnvironmentalLeader Foto: Bobolink via flickr

Word nu Free Member en ontvang GRATIS 2x per week een nieuwsbrief met de belangrijkste duurzame ontwikkelingen. En download ook nog eens GRATIS al onze infographics. 

Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Elke dag selecteert de redactie van DuurzaamBedrijfsleven.nl het belangrijkste duurzame nieuws voor het bedrijfsleven. We schrijven korte, puntige artikelen over de nieuwste mogelijkheden in duurzaam ondernemen.Priority Partner voor de sector Mobiliteit

Nieuws over mobiliteit

De sectorpagina mobiliteit beschrijft de overgang naar duurzamere vormen van personenvervoer. We belichten elektrische, hybride en zelfrijdende auto's, van een dure Tesla tot een goedkope Nissan Leaf. Maar ook openbaar vervoer en elektrische scooters komen aan bod.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Mobiliteit