Tesla wil SolarCity overnemen: opmerkelijk of logische stap?

22-06-2016 15:05 | Door: Eelco Brandes

Tesla biedt bijna $ 3 mrd voor het Amerikaanse zonne-energiebedrijf SolarCity. Volgens de autofabrikant betreft de eventuele overname een logische stap maar critici plaatsen er hun vraagtekens bij.

Tesla maakte de overnameplannen onlangs bekend. Het bedrijf is vooral bekend als fabrikant van elektrische auto's. En bracht het eerder batterijen op de markt waarmee mensen thuis stroom kunnen opslaan: de Powerwall.

"Met de overname van SolarCity heeft Tesla er een schuldenberg bij"

Logische stap

Volgens topman Elon Musk is het een logische stap dat de fabrikant van elektrische auto's ook actief wordt in zonne-energie. "Tesla-klanten kunnen in schone auto's rijden en ze kunnen onze thuisbatterijen gebruiken om energie efficiënter te benutten. Maar ze hebben ook toegang nodig tot de meest duurzame bron van energie: de zon", schrijft het bedrijf in een verklaring.

Aandeelhouder

Musk heeft eerder gezegd dat Tesla niet alleen een autofabrikant moet zijn, maar een 'producent van innovatieve energieproducten'. De topman is als privépersoon al de grootste aandeelhouder van SolarCity. Om belangenverstrengeling te voorkomen, zal hij niet meestemmen over het bod.

Schuldenberg

Z24 noemt het een opvallende stap van Tesla-topman Elon Musk. Tesla en SolarCity verbranden jaarlijks miljoenen, en draaien vermoedelijk nog jaren verlies. Maar met de mogelijke overname van SolarCity zou het zich nog een berg schulden op de hals halen, menen analisten.

Bij elke dollar omzet die wordt gemaakt bij de zonnepanelenfabrikant, worden er namelijk zes uitgegeven, zo signaleert zakenkrant The Wall Street Journal. Jaarlijks krijgt Tesla er een rekening van $ 700 miljoen bij.

Niet enthousiast

De aandeelhouders van Tesla reageerden dinsdagavond dan ook allerminst enthousiast op de voorgenomen overname van SolarCity: de waarde van het aandeel Tesla zakte 12 procent.

Lees ook op Z24:

De nieuwe zijderoute: Europa en China verbinden met de supersnelle hyperloop

Beleggers snappen niet waarom Elon Musks Tesla zonne-energiebedrijf koopt

Word nu Free Member: gratis nieuwsbrief en online toegang tot meer nieuws en achtergronden.

Bron: Tesla / Z24 | Foto: Flickr Creative Commons (Cropped by DuurzaamBV)

Door: Eelco Brandes

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven Media. Volgt duurzame ontwikkelingen in de sectoren Energie, Grondstoffen & Verpakkingen en Industrie & Chemie. Altijd op zoek naar baanbrekende duurzame innovaties die energie geven.Priority Partner voor de sector Mobiliteit

Nieuws over mobiliteit

De sectorpagina mobiliteit beschrijft de overgang naar duurzamere vormen van personenvervoer. We belichten elektrische, hybride en zelfrijdende auto's, van een dure Tesla tot een goedkope Nissan Leaf. Maar ook openbaar vervoer en elektrische scooters komen aan bod.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Mobiliteit