Dit energiezuinige vliegtuig wordt na landing een trein

energiezuinig vliegtuig hybride

13-07-2016 12:05 | Door: Eelco Brandes

Een hybride vliegtuig dat na de landing verder gaat als trein, metro of bus, en ook nog eens energiezuinig is, dat heeft een Zwitsers team ontworpen.  

Zodra het toestel, de zogeheten Clip-Air, geland is, worden de vleugels van de passagierscapsule gehaald, meldt Clip-Air. Vervolgens kan het apparaat verder rijden op het land, zonder dat passagiers hoeven over te stappen.

De bedoeling is dat in iedere capsule 450 passagiers mee kunnen, vergelijkbaar met een Airbus A380. In het huidige ontwerp kunnen er maximaal drie capsules aan de vleugels gezet worden.

Het hybride toestel heeft volgens de bedenkers vele voordelen. Zo zou de Clip-Air onder meer beter aansluiten op de behoeften van reizigers, en flexibeler en energiezuiniger zijn.

Prototype

De ontwerpers van de Zwitserse Ecole Polytechnique de Lausanne (EPFL) zeggen dat het tussen de veertig en vijftig jaar duurt voordat het toestel te gebruiken is. Om de Clip-Air volledig operationeel te maken, moet de infrastructuur van onder meer vliegvelden en treinstations volledig worden aangepast. Bovendien is er nu nog geen prototype van het vliegtuig. De ontwerpers verwachten die in de komende vijf tot tien jaar te maken.

Word nu Free Member: gratis nieuwsbrief en online toegang tot meer nieuws en achtergronden.

Bron: EPFL, Clip-Air | Foto's: EPFL, Clip-Air (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)

Door: Eelco Brandes

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven Media. Volgt duurzame ontwikkelingen in de sectoren Energie, Grondstoffen & Verpakkingen en Industrie & Chemie. Altijd op zoek naar baanbrekende duurzame innovaties die energie geven.Priority Partner voor de sector Mobiliteit

Nieuws over mobiliteit

De sectorpagina mobiliteit beschrijft de overgang naar duurzamere vormen van personenvervoer. We belichten elektrische, hybride en zelfrijdende auto's, van een dure Tesla tot een goedkope Nissan Leaf. Maar ook openbaar vervoer en elektrische scooters komen aan bod.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Mobiliteit