Nissan: 'Volgend jaar zelfrijdende auto's in Europa'

zelfrijdende auto

18-07-2016 16:11 | Door: Eelco Brandes

Nissan lanceert in 2017 in Europa de Qashqai met een zelfrijdfunctie. Het systeem heeft de naam ProPilot en is specifiek bedoeld voor gebruik op snelwegen en eenbaanswegen.

Dat meldt Nissan. De techniek is specifiek ontworpen voor snelwegen, waarbij de auto het sturen, versnellen en remmen van de bestuurder kan overnemen. ProPilot kan ingeschakeld worden door middel van een schakelaar die op het stuur geplaatst is, aldus Nissan.

"In 2020 rijden auto’s  autonoom in stedelijke gebieden en op kruisingen"

In Europa moet het systeem vanaf 2017 beschikbaar zijn voor auto’s en vervolgens moet het naar de Verenigde Staten en China komen. 

Driedimensionale beelden

Het zelfrijdende systeem weet volgens Nissan wanneer het moet remmen en wanneer het kan versnellen door een camera voorop de auto. Die camera maakt driedimensionale beelden die vervolgens door software worden geanalyseerd. Die software kan registreren wat andere weggebruikers doen en ziet ook de wegmarkering.

Als het ProPilot-systeem geactiveerd wordt, kan de gebruiker verder kiezen tussen een snelheid van 30 tot 100 kilometer per uur. De functie komt eerst naar Japan en is daar al vanaf eind augustus in gebruik te nemen.

Op dit moment kan het systeem slechts op één rijstrook rijden en houdt het geen rekening met wat er op andere rijstroken gebeurt. Die techniek zal pas in 2018 beschikbaar zijn.

Stedelijke gebieden en kruisingen

Tot die tijd is het ook niet de bedoeling dat mensen het stuur los laten. Volgens Reuters zal er als de gebruiker dit toch doen na tien seconden een alarm klinken. Overigens heeft Nissan ook al onthuld dat het bedrijf tegen 2020 zo ver wil zijn dat auto’s ook autonoom in stedelijke gebieden en op kruisingen kunnen rijden.

Lees ook: Zelfrijdende auto's: dit is de stand van zaken bij 11 merken

Word nu Free Member en ontvang GRATIS 2x per week een nieuwsbrief met de belangrijkste duurzame ontwikkelingen. En download ook nog eens GRATIS al onze infographics. 

Bron: Nissan | Foto: Nissan

Door: Eelco Brandes

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven Media. Volgt duurzame ontwikkelingen in de sectoren Energie, Grondstoffen & Verpakkingen en Industrie & Chemie. Altijd op zoek naar baanbrekende duurzame innovaties die energie geven.Priority Partner voor de sector Mobiliteit

Nieuws over mobiliteit

De sectorpagina mobiliteit beschrijft de overgang naar duurzamere vormen van personenvervoer. We belichten elektrische, hybride en zelfrijdende auto's, van een dure Tesla tot een goedkope Nissan Leaf. Maar ook openbaar vervoer en elektrische scooters komen aan bod.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Mobiliteit