Daimler toont zelfrijdende bus van de toekomst

zelfrijdende bus

19-07-2016 12:21 | Door: Eelco Brandes

Daimler heeft in Halfweg een zelfrijdende bus gepresenteerd. De Mercedes Benz FutureBus betreft volgens de fabrikant een wereldprimeur, maar het gaat nog wel om een concept.

De zelfrijdende bus, die onlangs enkele proefritten maakte in Noord-Holland, is volgens Daimler semi-automatisch, schrijft OV magazine. Hij is in staat zelfstandig te rijden, rekeninghoudend met ander verkeer en verkeerslichten, maar er blijft wel een chauffeur aan boord. Die blijft verantwoordelijk en kan wanneer hij wil, ingrijpen in het automatische systeem.

Verkeerslicht

Het systeem van de zelfrijdende bus krijgt niet alleen een signaal van een naderend verkeerslicht, maar ook van het verkeerslicht daarna, zodat de bus zijn snelheid daarop alvast kan aanpassen. De maximum snelheid van de zelfrijdende bus ligt op 70 kilometer per uur.

Innovatief interieur

Behalve de zelfrijdende technologie heeft de zelfrijdende bus ook een innovatief interieur, dat bestaat uit drie zones. De voorste zone bij de chauffeur, die geen fysieke afscheiding meer heeft, is een serviceruimte, het middelste deel bij de enige set (brede) deuren is bedoeld om snel in- en uit te stappen. Achterin bevindt zich een loungeruimte, waarin mensen die langer reizen plaats kunnen nemen.

Hybride versie

De conceptbus is nog uitgerust met een dieselmotor. Binnen twee jaar wil het bedrijf ook een elektrische en een hybride versie komen. Begin volgend decennium moet het concept in serieproductie gaan. Voor de komende jaren steekt Daimler € 200 mln in onder meer de ontwikkeling van zelfrijdende technologieën.

Lees ook: Zelfrijdende auto's: dit is de stand van zaken bij 11 merken

Word nu Free Member en ontvang de laatste duurzame ontwikkelingen gratis in je inbox. Met nu tijdelijk een GRATIS digitaal exemplaar van ons magazine.

Bron: OV Magazine | Foto: Daimler

Door: Eelco Brandes

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven Media. Volgt duurzame ontwikkelingen in de sectoren Energie, Grondstoffen & Verpakkingen en Industrie & Chemie. Altijd op zoek naar baanbrekende duurzame innovaties die energie geven.Priority Partner voor de sector Mobiliteit

Nieuws over mobiliteit

De sectorpagina mobiliteit beschrijft de overgang naar duurzamere vormen van personenvervoer. We belichten elektrische, hybride en zelfrijdende auto's, van een dure Tesla tot een goedkope Nissan Leaf. Maar ook openbaar vervoer en elektrische scooters komen aan bod.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Mobiliteit