SkyNRG voorziet Schiphol van duurzame diesel

SkyNRG voorziet Schiphol van duurzame diesel

05-09-2013 09:43 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Het Amsterdamse SkyNRG heeft een overeenkomst gesloten met Schiphol om het grondtransport van Schiphol te voorzien van 30 procent duurzame diesel, gemaakt uit afgewerkt frituurvet.

De overeenkomst komt voort uit een proef die in 2011 en 2012 werd gehouden. Tijdens deze proef werden 45 voertuigen succesvol getest op 100 procent duurzame diesel.

Hoewel voertuigen goed presteren wanneer deze volledig op duurzame diesel rijden zorgt verouderde Europese regelgeving nog voor belemmeringen. Autofabrikanten eisen namelijk dat er alleen brandstoffen gebruikt worden die aan de EN590 kwaliteitsnorm voldoen om garanties te behouden.

Om te kunnen blijven voldoen aan de EN590 kwaliteitsnorm, die geldt voor diesel, is er in deze overeenkomst gekozen om een mix van 30 procent duurzame diesel te gebruiken. Hiermee zal voor het grondtransport in de categorie ‘zwaar vervoer’ een CO2-reductie van 25 procent bereikt worden.

Duurzame brandstoffen

De duurzame diesel is een bijproduct van biokerosine, de duurzame vliegtuigbrandstof waar het bedrijf het best om bekend staat. Deze duurzame kerosine wordt gemaakt uit afgewerkt frituurvet.

De duurzame diesel drijft, door zijn herkomst, geen competitie met de voedselketen en heeft geen negatieve impact op de biodiversiteit.

“Schiphol Airport is een geweldige showcase voor ons. Met deze overeenkomst verwachten we meer momentum te maken voor onze duurzame brandstoffen voor zwaar transport. Dit zal ons dichter bij het moment brengen dat duurzame brandstoffen ook economisch kunnen concurreren met fossiele brandstoffen” vertelt Dirk Kronemeijer, CEO van SkyNRG.

Groei

SkyNRG maakt gebruik van verscheidene technologieën en grondstoffen die het best geschikt zijn voor die gebieden waar het bedrijf opereert. Hierbij wordt SkyNRG ondersteund door een onafhankelijke Sustainability Board  die bestaat uit de Nederlandse tak van het Wereld Natuur Fonds, Solidaridad, en het Copernicus Instituut van de Universiteit Utrecht.

Inmiddels levert SkyNRG zijn duurzame kerosine aan meer dan 20 verschillende vliegtuigmaatschappijen wereldwijd en sinds 2011 breidt het bedrijf zich uit naar de scheepvaart en zwaar transport.

Word nu Free Member en ontvang de laatste duurzame ontwikkelingen gratis in je inbox. Met nu tijdelijk een GRATIS digitaal exemplaar van ons magazine.

Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Elke dag selecteert de redactie van DuurzaamBedrijfsleven.nl het belangrijkste duurzame nieuws voor het bedrijfsleven. We schrijven korte, puntige artikelen over de nieuwste mogelijkheden in duurzaam ondernemen.Priority Partner voor de sector Mobiliteit

Nieuws over mobiliteit

De sectorpagina mobiliteit beschrijft de overgang naar duurzamere vormen van personenvervoer. We belichten elektrische, hybride en zelfrijdende auto's, van een dure Tesla tot een goedkope Nissan Leaf. Maar ook openbaar vervoer en elektrische scooters komen aan bod.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Mobiliteit