Waarom Deutsche Bahn Hyperloop-technologie test

Duurzaam vervoer

02-08-2016 07:37 | Door: Chris Thijssen

Hyperloop Transportation Technologies (HTT), dat een supersnelle vacuümtrein ontwikkelt, gaat samen met de Duitse spoorwegmaatschappij Deutsche Bahn technische innovaties testen. Doel is onder meer het ov in Duitsland aantrekkelijker maken.

HTT werkt aan een trein die kan rijden volgens het Hyperloop-concept. Hyperloop is een hogesnelheid-transportsysteem uit de koker van Tesla-CEO Elon Musk, waarbij passagiers en goederen in capsules in een vacuüm door een buis worden vervoerd.

Omdat de capsules nauwelijks luchtweerstand ondervinden, zijn theoretische snelheden tot 1.200 kilometer per uur te behalen. Een trip van Amsterdam naar Parijs zou via de Hyperloop dus slechts een half uur in beslag nemen.

Verschillende bedrijven werken aan de ontwikkeling van zo’n supersnelle vacuümtrein, waaronder ook HTT. De werkzaamheden hiervoor leidden volgens het bedrijf ook tot andere technologieën, zoals augmented reality-ramen en een digitaal ecosysteem. Deze innovaties kunnen de treintechnologie van Deutsche Bahn (DB) aanvullen, meent HTT.

Openbaar vervoer aantrekkelijk maken

DB, de grootse spoorwegmaatschappij en infrastructuureigenaar in Europa, start volgende week een pilotproject waarin de nieuwe technologieën van HTT worden getest. Het project bestaat uit verschillende fases, waaronder onderzoek, gebruiksscenario’s, designconcepten, designafronding en implementatie. De trein waarin de nieuwe technologieën worden getest, is naar verwachting begin 2017 klaar voor gebruik.

Volgens HTT en DB bieden de innovaties kansen om het openbaar vervoer aantrekkelijker te maken voor reizigers. Daarnaast geeft de samenwerking met DB HTT extra mogelijkheden om de techniek voor zijn Hyperloop-trein te testen en verder te ontwikkelen.  

Franse spoorwegmaatschappij

Ook de Franse spoorwegmaatschappij SNCF investeert in het Hyperloop-concept. SNCF kondigde onlangs aan een onbekend bedrag in Hyperloop One te steken, een ander bedrijf dat werkt aan de ontwikkeling van een Hyperloop-trein.

Word nu Free Member en ontvang GRATIS 2x per week een nieuwsbrief met de belangrijkste duurzame ontwikkelingen. En download ook nog eens GRATIS al onze infographics. 

Bron: Hyperloop Transportation Technologies | Hyperloop Transportation Technologies (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)

Door: Chris Thijssen

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt duurzame ontwikkelingen in de sectoren Groothandel & Retail, Voeding & Dranken, Landbouw & Visserij en Kleding. Altijd op zoek naar oplossingen voor een duurzame productieketen.Priority Partner voor de sector Mobiliteit

Nieuws over mobiliteit

De sectorpagina mobiliteit beschrijft de overgang naar duurzamere vormen van personenvervoer. We belichten elektrische, hybride en zelfrijdende auto's, van een dure Tesla tot een goedkope Nissan Leaf. Maar ook openbaar vervoer en elektrische scooters komen aan bod.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Mobiliteit