Nieuw: ‘onzichtbare’ laadpaal voor elektrische auto’s

onzichtbare laadpaal

03-08-2016 14:29 | Door: Eelco Brandes

Twee studenten hebben een ondergrondse laadpaal voor elektrische auto’s ontwikkeld. Diverse gemeenten en de auto-industrie tonen interesse in de zogeheten Streetplug.

Alain de Schutter van Avans Hogeschool en Aarnoud van Beelen van de HZ University of Applied Sciences bedachten de ondergrondse laadpaal voor elektrische auto's in opdracht van het bedrijf TecforRec, schrijft Avans. De bedenkers sleepten inmiddels al een nominatie in de wacht voor de Accenture Innovation Award 2016.

Het elektrisch rijden bevindt zich wereldwijd in een stroomversnelling. Bijna iedere autofabrikant heeft een elektrische variant op de markt gebracht. De laadvoorzieningen schieten dan ook als paddenstoelen uit de grond. Daarom kreeg TecforRec anderhalf jaar geleden van de gemeente Venlo de vraag om een niet-zichtbare laadvoorziening te ontwikkelen.

Maatwerkoplossing

Van Beelen en De Schutter zijn beiden in juli afgestudeerd en intussen in dienst van TecforRec. Eerstgenoemde was tijdens zijn afstudeerstage verantwoordelijk voor de technische ontwikkeling en de oud-Avansstudent onderzocht de bedrijfseconomische potentie van de Streetplug.

“We zijn dus direct aan de slag gegaan met de maatwerkoplossing en al snel was het eerste ontwerp een feit. Nadat ons allereerste prototype van roestvrij staal ontwikkeld was, waren er naast de gemeente Venlo direct een aantal andere gemeenten met interesse in deze ondergrondse laadvoorziening”, stelt De Schutter.

Eenvoud

Volgens hem zit de kracht van de Streetplug in de eenvoud van een ondergrondse laadvoorziening in combinatie met de enorme technische uitdagingen die met de ontwikkeling van het innovatieve product overwonnen zijn.

Internationale potentie

Vanaf het moment van introductie van het prototype tijdens de Ecomobielbeurs in 2015 ging het erg snel. Zo hadden verschillende toonaangevende autofabrikanten direct interesse in het product. “Dus wat begon als een maatwerkoplossing voor één gemeente is inmiddels een innovatie met internationale potentie”, aldus een trotse De Schutter. “En nu zijn we ook nog eens genomineerd voor de Accenture Innovation Award. Dat is fantastisch. Er kan op ons gestemd worden.”

Pilot

Op dit moment wordt de eerste Streetplug getest in Venlo. Het gaat hier één laadvoorziening die is geplaatst bij het gemeentehuis. Deze wordt gebruikt door personeelsleden van gemeente Venlo en is te bedienen door middel van een afstandsbediening.

Halverwege dit jaar worden vijf tot tien laadvoorzieningen bij particulieren geplaatst in Venlo. De Streetplugs worden hierbij in de openbare ruimte geplaatst, maar wel aangesloten op de meterkast van de gebruiker. 

Word nu Free Member en ontvang GRATIS 2x per week een nieuwsbrief met de belangrijkste duurzame ontwikkelingen. En download ook nog eens GRATIS al onze infographics. 

Bron: Avans | Foto: Streetplug (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)

Door: Eelco Brandes

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven Media. Volgt duurzame ontwikkelingen in de sectoren Energie, Grondstoffen & Verpakkingen en Industrie & Chemie. Altijd op zoek naar baanbrekende duurzame innovaties die energie geven.Priority Partner voor de sector Mobiliteit

Nieuws over mobiliteit

De sectorpagina mobiliteit beschrijft de overgang naar duurzamere vormen van personenvervoer. We belichten elektrische, hybride en zelfrijdende auto's, van een dure Tesla tot een goedkope Nissan Leaf. Maar ook openbaar vervoer en elektrische scooters komen aan bod.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Mobiliteit