'Autobranche moet elektrische auto zélf aantrekkelijk maken'

09-08-2016 10:10 | Door: Eelco Brandes

Autofabrikanten moeten binnen hun eigen autoaanbod aan CO2-beprijzing doen om het duurzame deel, hybride en elektrische auto’s, aantrekkelijk te maken. En dat zonder dat de overheid steeds maar belastingvoordeel moet geven.

Dat zegt staatssecretaris van Financiën Eric Wiebes tegenover Autoweek. “We hebben er € 6 mrd in gestopt en er nul klimaateffect voor teruggekregen. Want de realiteit is dat voor elke hybride of elektrische auto die hier verkocht wordt, autofabrikanten elders in Europa een niet-zuinige auto kunnen verkopen.”

Om relatief zuinige, alternatieve aandrijflijnen te stimuleren, geeft de overheid de afgelopen jaren fiscale voordelen aan bestuuders van met name hybride auto's. Door kortingen is de aanschafprijs lager en zakelijke rijders komen in aanmerking voor een lager bijtellingstarief.

In de praktijk is gebleken dat met name die zakelijke rijders veel minder zuinig rijden dan waar voor de kortingen vanuit werd gegaan. "Gemiddeld wordt er maar voor een kwart elektrisch gereden met plugin hybrides," stelt Wiebes.

Elektrische auto overgesubsidieerd

Ook volledig elektrische auto's worden volgens de staatssecretaris overgesubsidieerd. De aankoopsubsidie voor particulieren, die de Tweede Kamer graag zou zien, doet Wiebes af als een absurd idee. Ook hier geldt dat fabrikanten voor elke verkochte elektrische auto in Nederland elders in Europa meer onzuinige auto's kunnen verkopen, zodat de netto-CO2-winst nihil is.

Om aan de Europese CO2-normen te voldoen, zullen plug-ins en elektrische auto's wel verkocht moeten worden, maar het is volgens de staatsecretaris vervolgens niet aan de overheid om dat te subsidiëren

Word nu Free Member en ontvang GRATIS 2x per week een nieuwsbrief met de belangrijkste duurzame ontwikkelingen. En download ook nog eens GRATIS al onze infographics. 

Bron: Autoweek | Foto: public domain

Door: Eelco Brandes

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven Media. Volgt duurzame ontwikkelingen in de sectoren Energie, Grondstoffen & Verpakkingen en Industrie & Chemie. Altijd op zoek naar baanbrekende duurzame innovaties die energie geven.Priority Partner voor de sector Mobiliteit

Nieuws over mobiliteit

De sectorpagina mobiliteit beschrijft de overgang naar duurzamere vormen van personenvervoer. We belichten elektrische, hybride en zelfrijdende auto's, van een dure Tesla tot een goedkope Nissan Leaf. Maar ook openbaar vervoer en elektrische scooters komen aan bod.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Mobiliteit