Haarlemmermeer krijgt groen tankstation met zonnepanelen

11-08-2016 14:15 | Door: Eelco Brandes

Er komt een ’multifuel’-tankstation met zonnepanelen op het dak langs snelweg A4 ter hoogte van afslag Hoofddorp-Zuid/Schiphol. Hier kunnen ’schone’ brandstoffen als liquefied natural gas (LNG), compressed natural gas (CNG), waterstof en elektriciteit worden getankt, evenals duurzame NRG-diesel.

De gemeente Haarlemmermeer wil als initiatiefnemer van het tankstation het bestemmingsplan van het Schiphol Trade Park (STP) aanpassen voor de komst van het tankstation. “Het multifuel-tankstation met duurzame brandstoffen etaleert de ambities van het STP op het gebied van duurzaamheid en innovatie’’, aldus de gemeente, die graag de nummer één van duurzaamheid in Nederland wil worden.

Bij dat streven past het plan voor het tankstation buitengewoon goed: “Het multifuel-tankstation dient door de ligging op een zogenoemde zichtlocatie aan de A4 als uithangbord.’’

Productie

De brandstof CNG wordt gemaakt uit LNG en de productie gebeurt ter plaatse. Hetzelfde geldt voor de productie van waterstof. De elektriciteit voor de oplaadpalen wordt deels geproduceerd door zonnepanelen die op het dak van de overkapping worden aangebracht. Op het terrein komen ondergrondse en bovengrondse (tot 15 meter grote) tanks en technische ruimten om brandstof (CNG) te maken.

Word nu Free Member: gratis nieuwsbrief en online toegang tot meer nieuws en achtergronden.

Bron: Haarlems Dagblad | Foto: Flickr  Creative Commons (Cropped by DuurzaamBV)

Door: Eelco Brandes

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven Media. Volgt duurzame ontwikkelingen in de sectoren Energie, Grondstoffen & Verpakkingen en Industrie & Chemie. Altijd op zoek naar baanbrekende duurzame innovaties die energie geven.Priority Partner voor de sector Mobiliteit

Nieuws over mobiliteit

De sectorpagina mobiliteit beschrijft de overgang naar duurzamere vormen van personenvervoer. We belichten elektrische, hybride en zelfrijdende auto's, van een dure Tesla tot een goedkope Nissan Leaf. Maar ook openbaar vervoer en elektrische scooters komen aan bod.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Mobiliteit