Eerste auto’s leveren stroom terug aan het net in Denemarken

01-09-2016 07:00 | Door: Hidde Middelweerd

In Denemarken werd deze week ’s werelds eerste commerciële Vehicle-2-Grid (V2G) platform gelanceerd.

V2G houdt in dat elektrische auto’s via een laadpaal ook energie terug kunnen leveren aan het net. Op die manier kunnen de auto’s in kwestie op elk moment veranderen in hele kleine energiecentrales.

Het project is een samenwerking tussen energieleverancier Enel, autofabrikant Nissan en Nuvee, een wereldleider op het gebied van opladen van elektrische auto’s.

Test in Denemarken

De drie bedrijven testen het systeem momenteel in Kopenhagen, Denemarken. Hier heeft Enel tien V2G-laadpalen geïnstalleerd bij het Deense nutsbedrijf Frederiksberg Forsyning. Nissan leverde tien exemplaren van de e-NV200, de emissievrije minibus van het automerk.

Een deel van de parkeerplaats van het nutsbedrijf is geschikt gemaakt voor de elektrische busjes om op te laden.

Mobiele opslag van energie

Via zogeheten Enel V2G units kunnen de elektrische voertuigen energie ontvangen óf verkopen aan het nationale elektriciteitsnet. Op momenten dat het energieaanbod hoog is, bijvoorbeeld door de opwekking van zonne-energie op een zonnige dag, kunnen de minibussen dienen als mobiele opslagplaats voor energie. Deze energie kan dan weer terug geleverd worden aan het net wanneer het energieaanbod wat lager is of de vraag hoog.

De totale capaciteit van het project is ongeveer 100 kW.

Word nu Free Member en download GRATIS alle infographics met de belangrijkste ontwikkelingen.

Bron: Enel | Foto: Enel

Door: Hidde Middelweerd

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt duurzame ontwikkelingen in de sectoren ICT, Transport & Logistiek en Mobiliteit.Priority Partner voor de sector Mobiliteit

Nieuws over mobiliteit

De sectorpagina mobiliteit beschrijft de overgang naar duurzamere vormen van personenvervoer. We belichten elektrische, hybride en zelfrijdende auto's, van een dure Tesla tot een goedkope Nissan Leaf. Maar ook openbaar vervoer en elektrische scooters komen aan bod.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Mobiliteit