Nederland grote winnaar van zonnewagenwedstrijd

Nederland grote winnaar van zonnewagenwedstrijd

10-10-2013 15:48 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Het Nuon Solar-team uit Delft heeft de rest van de wereld achter zich gelaten in de World Solar Challenge in Australië.

De coureur Adri Aarnoudse reed met de zonnewagen Nuna 7 als eerste over de finish. Japan, de winnaar van de twee voorgaande edities, lag op dat moment 56 kilometer achter op de Nederlanders.

Het Nederlandse team heeft in iets meer dan 33 uur een afstand van 3.000 kilometer afgelegd. De gemiddelde snelheid die werd behaald was 90,71 km per uur.

Er was meer Nederlands succes: het team van de Universiteit Twente werd derde in dezelfde klasse. Een team uit Eindhoven met een gezinsauto op zonne-energie werd derde in een andere categorie.

Onverwacht succes

Het team uit Delft had een verborgen kracht waarmee ze op grote voorsprong raakte. “We waren het enige team met zonnecellen die we konden uitklappen als we stil stonden. Met deze extra energie konden we harder rijden”, vertelt Aarnoudse.

De overwinning was een grote verrassing voor het Nederlandse team. “Japan en Amerika zagen we als de grote favorieten. Japan werkt samen met grote bedrijven, daarentegen hadden wij alles zelf ontworpen”, aldus Aarnoudse.

AkzoNobel

De duurzame leider AkzoNobel heeft ook een steentje bijgedragen aan de overwinning. Met technologie van het verfmerk Sikkens, onderdeel van AkzoNobel, konden de gevolgen van tegenwind beperkt worden door een aerodynamische coating.

De eerste race van de World Solar Challenge werd gehouden in 1987 en diende als boegbeeld voor de ontwikkeling van geavanceerde technologie in de automotive-industrie en het vertonen van alternatieven voor traditionele automotoren.

 

 

Bron: Nuwetenschap

Foto: Nuon

 

 

 

 

 

Word nu Free Member en download GRATIS alle infographics met de belangrijkste ontwikkelingen.

Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Elke dag selecteert de redactie van DuurzaamBedrijfsleven.nl het belangrijkste duurzame nieuws voor het bedrijfsleven. We schrijven korte, puntige artikelen over de nieuwste mogelijkheden in duurzaam ondernemen.Priority Partner voor de sector Mobiliteit

Nieuws over mobiliteit

De sectorpagina mobiliteit beschrijft de overgang naar duurzamere vormen van personenvervoer. We belichten elektrische, hybride en zelfrijdende auto's, van een dure Tesla tot een goedkope Nissan Leaf. Maar ook openbaar vervoer en elektrische scooters komen aan bod.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Mobiliteit