VIDEO: Volvo introduceert zelfrijdende vrachtwagen voor mijnen

09-09-2016 09:00 | Door: Hidde Middelweerd

Volvo heeft een zelfrijdende vrachtwagen ontwikkeld, speciaal voor ondergrondse mijnen. Volgens de autofabrikant is dit de eerste keer dat een zelfrijdend voertuig ondergronds wordt ingezet.

De vrachtwagen is in staat autonoom te rijden door nauwe mijntunnels, door middel van lasersensoren. Met deze sensoren kan de truck de omgeving monitoren en obstakels omzeilen.

Een navigatiesysteem verzamelt daarnaast data, waarmee de optimale route gecoördineerd wordt en het brandstofverbruik zoveel mogelijk beperkt wordt.

Zelfrijdende vrachtwagen

John Tofeldt, projectleider op het gebied van autonoom rijden, stelt dat het systeem breed ingezet kan worden: “Op de lange termijn willen we de technologie ook gaan inzetten op bovengrondse bouwplaatsen en uiteindelijk de publieke weg.”

Vooralsnog heeft Volvo slechts één zelfrijdende vrachtwagen in gebruik. Deze wordt momenteel getest in een mijn in het noorden van Zweden.

Bekijk onderstaande video voor een impressie:

Word nu Free Member en ontvang de laatste duurzame ontwikkelingen gratis in je inbox. Met nu tijdelijk een GRATIS digitaal exemplaar van ons magazine.

Bron: Volvo | Foto: Volvo

Door: Hidde Middelweerd

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt duurzame ontwikkelingen in de sectoren ICT, Transport & Logistiek en Mobiliteit.Priority Partner voor de sector Mobiliteit

Nieuws over mobiliteit

De sectorpagina mobiliteit beschrijft de overgang naar duurzamere vormen van personenvervoer. We belichten elektrische, hybride en zelfrijdende auto's, van een dure Tesla tot een goedkope Nissan Leaf. Maar ook openbaar vervoer en elektrische scooters komen aan bod.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Mobiliteit