Nieuw navigatiesysteem brengt zelfrijdend vervoer dichterbij

17-10-2016 16:29 | Door: Hidde Middelweerd

GPS-systemen vallen nogal eens uit, door bewolking of andere stoorzenders. Momenteel is dat geen groot probleem, maar voor zelfrijdende auto’s is het funest. Daarom ontwikkelen onderzoekers van de Universiteit van Californië Riverside (UCR) een nieuw navigatiesysteem, dat gebruik maakt van signalen uit de omgeving, zoals wifi, om zijn positie te bepalen.

Dit meldt UCR in een nieuwsbericht.

De Amerikaanse onderzoekers stellen dat het systeem ook ingezet kan worden bij autonome drones.

Zelfrijdende auto’s

Huidige GPS-systemen voldoen niet aan de eisen voor zelfrijdende auto’s, om verschillende redenen. Ten eerste zijn GPS-signalen zwak en onbruikbaar in bepaalde gebieden, zoals lange tunnels. Ten tweede zijn GPS-signalen vatbaar voor opzettelijke of onopzettelijke verstoringen.

Ontwikkelaars van zelfrijdende auto’s richten zich momenteel dan ook op andere vormen van navigatiesystemen, zoals sensoren, camera’s, lasers en sonar, om het eventuele falen van GPS-systemen te ondervangen.

Wifi-signalen

“Wij kiezen voor een andere aanpak”, zegt Zak Kassas, assistant professor of electrical and computer engineering bij UCR, in het nieuwsbericht. “Wij maken gebruik van bestaande signalen uit de omgeving.”

Het systeem van UCR gebruikt honderden signalen uit de omgeving om zijn eigen positie te bepalen. Denk hierbij aan radiosignalen, wifi-signalen, televisiesignalen en signalen van mobiele telefoons.

Bekijk onderstaande video voor een impressie van het systeem:

Navigatie

Het onderzoeksteam verwacht dat hun systeem vooral ter ondersteuning van bestaande GPS-systemen kan dienen, wanneer deze falen. Door beide technologieën te combineren, ontstaat een navigatiesysteem dat wel voldoet aan de hoge eisen voor zelfrijdende auto’s.

TomTom

Ook TomTom is bezig met alternatieve navigatiesystemen en presenteerde vorig jaar RoadDNA. Dit navigatiesysteem voor zelfrijdende auto’s verzamelt via sensoren informatie over de omgeving, om deze vervolgens in kaart te brengen. Op deze manier kunnen zelfrijdende auto’s hun positie op de weg beter bepalen. 

Word nu Free Member en ontvang de laatste duurzame ontwikkelingen gratis in je inbox. Met nu tijdelijk een GRATIS digitaal exemplaar van ons magazine.

Bron: UCR | Foto: public domain

Door: Hidde Middelweerd

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt duurzame ontwikkelingen in de sectoren ICT, Transport & Logistiek en Mobiliteit.Priority Partner voor de sector Mobiliteit

Nieuws over mobiliteit

De sectorpagina mobiliteit beschrijft de overgang naar duurzamere vormen van personenvervoer. We belichten elektrische, hybride en zelfrijdende auto's, van een dure Tesla tot een goedkope Nissan Leaf. Maar ook openbaar vervoer en elektrische scooters komen aan bod.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Mobiliteit