KLM langste vlucht ooit op biobrandstof

KLM langste vlucht ooit op biobrandstof

19-06-2012 17:36 | Door: Cato van Hees

Vandaag voert KLM

de langste vlucht ooit uit op biobrandstof. Althans, voor 20 procent. Een publiciteitsstunt?

Bij het instappen van het vliegtuig benadrukte Atsma het nog maar eens. De overheid zou vaker met duurzame brandstoffen naar zakelijke bestemmingen moeten vliegen.

“Ik wil ervoor zorgen dat voor dienstreizen van ambtenaren duurzame brandstof ingekocht kan worden,” zei Atsma, staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu. “Ook moet snel geregeld worden dat we het regeringstoestel vanaf 2013 op een standaardpercentage biobrandstof kunnen laten vliegen.”

KLM aan kop

Het vliegtuig van KLM vliegt op biobrandstof gemaakt uit frituurvet naar Rio de Janeiro. “De brandstof bestaat voor 20 procent uit biobrandstof,” laat een woordvoerder van KLM weten aan DuurzaamBedrijfsleven.nl. Dat is uniek voor biokerosine dat slechts mondjesmaat beschikbaar is. “We mogen voor vliegtuigen overigens maximaal 50 procent gebruiken.”

Het is voor het eerst dat een vlucht zo’n lange afstand aflegt op biobrandstof. KLM is al sinds 2007 actief bezig met de ontwikkeling van duurzame brandstof. Gezien beperkingen op het gebied van regelgeving en beschikbaarheid vergt dat grote inspanningen.

“Innovatie is daarbij onze belangrijkste bondgenoot. KLM is hierin wereldwijd koploper en daar mogen we trots op zijn,” stelt Atsma.

Publiciteitsstunt

Niet iedereen was even enthousiast. Milieudefensie noemt de vlucht een ‘publiciteitsstunt’ en een ‘groen rookgordijn’. De organisatie liet weten tegenover de NOS dat frituurvet nu al opnieuw wordt gebruikt, bijvoorbeeld bij het maken van zeep. Zeepfabrikanten moeten nu weer op zoek moeten naar andere grondstoffen.

Bron: Rijksoverheid

Foto: Gerard Stolk

Word nu Free Member: gratis nieuwsbrief en online toegang tot meer nieuws en achtergronden.

Door: Cato van Hees

Cato is redacteur bij DuurzaamBedrijfsleven.nl. Duurzaamheid wordt steeds onmisbaarder in onze economie. Door het schrijven van zeer uiteenlopende artikelen, wordt het een breed en tastbaar onderwerp en zijn vooruitstrevende organisaties te onderscheiden. Het is een ontwikkeling van het bedrijfsleven waar ik als recent afgestudeerde actief in wil deelnemen.Priority Partner voor de sector Mobiliteit

Nieuws over mobiliteit

De sectorpagina mobiliteit beschrijft de overgang naar duurzamere vormen van personenvervoer. We belichten elektrische, hybride en zelfrijdende auto's, van een dure Tesla tot een goedkope Nissan Leaf. Maar ook openbaar vervoer en elektrische scooters komen aan bod.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Mobiliteit