Tweede leven voor kerstboom als auto-onderdeel

Tweede leven voor kerstboom als auto-onderdeel

27-12-2013 11:34 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Gooit u uw kerstboom na Kerstmis gewoon weg? U kunt er ook autodelen van laten maken.

De natuurlijke vezels uit bomen is een alternatief voor glasvezel, een kunststof dat de autoindustrie regelmatig gebruikt in de middenconsole van de wagen.

CRP

Het idee is tot stand gekomen uit een samenwerking tussen de bedrijven Lincoln Motor Company, Weyerhaeuser en Johnson Controls. Het bosbouwbedrijf Weyenhaeuser verwerkt de kerstbomen tot polypropyleen versterkt met cellulose (CRP). Het product is zes procent lichter dan glasvezel en is milieuvriendelijker dan glasvezelonderdelen. Het CRP wordt door de auto-onderdelenleverancier Johnson Controls verwerkt in het nieuwe model van de auto Lincoln MKX die begin volgend jaar wordt gebouwd.

Zuiniger

“Hoewel het gebruik van CRP in de nieuwe auto slechts een kleine rol speelt, is het goed mogelijk dat het CRP een grotere rol gaat spelen in de toekomst,” zegt Ellen Lee, technisch expert van plasticonderzoek bij Ford. “Als we CRP gaan verwerken in grotere onderdelen kan dit ten goede komen aan het gewicht van de auto, waardoor de auto zuiniger zal rijden,” aldus Lee.

Het CRP is al eerder gebruikt in prototypes van Ford, maar nog nooit eerder is het gebruikt in een geproduceerde auto.

Bron: Environmental Leader |  Foto: Zaimoku_Woodpile via Flickr

Word nu Free Member: gratis nieuwsbrief en online toegang tot meer nieuws en achtergronden.

Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Elke dag selecteert de redactie van DuurzaamBedrijfsleven.nl het belangrijkste duurzame nieuws voor het bedrijfsleven. We schrijven korte, puntige artikelen over de nieuwste mogelijkheden in duurzaam ondernemen.Priority Partner voor de sector Mobiliteit

Nieuws over mobiliteit

De sectorpagina mobiliteit beschrijft de overgang naar duurzamere vormen van personenvervoer. We belichten elektrische, hybride en zelfrijdende auto's, van een dure Tesla tot een goedkope Nissan Leaf. Maar ook openbaar vervoer en elektrische scooters komen aan bod.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Mobiliteit