Treinen Betuweroute over op duurzame stroom

Treinen Betuweroute over op duurzame stroom

06-01-2014 11:11 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Vanaf dit jaar rijden de treinen die gebruik maken van de Betuwelijn op groene stroom.

Dit maakt de CIEBR bekend, de inkoopvereniging voor elektriciteit waar de spoorwegmaatschappijen hun inkopen doen.

Betuweroute

De Betuwelijn is een Nederlandse goederenspoorlijn tussen de Rotterdamse Maasvlakte en de Duitse grens. De route wordt beheerd door Keyrail en verschillende spoorwegmaatschappijen maken gebruik van de spoorlijn.

Op de Betuweroute rijden jaarlijks circa 21.000 treinen. De schatting is dat de treinen aankomend jaar 60.000 megawattuur aan stroom gaan verbruiken. Dat is te vergelijken met het stroomverbruik van ongeveer 17.000 huishoudens.

Groene stroom

Tweede Kamerlid Stientje van Veldhoven van D66 stelde vorig jaar al voor om te streven naar de doelstelling om in 2025 alle treinen op groene stroom te krijgen. Om dit verwezenlijken zou de NS afspraken moeten maken met leveranciers van groene stroom.

Vanaf 2015 verwacht de maatschappij over te stappen op groene stroom. Daarmee groeit de markt voor duurzame elektriciteit in één klap met 25 procent.

Elektrische treinen

Verder zijn spoorwegmaatschappijen ook bezig met het op de kaart zetten van elektrisch rijden. De vervoerders investeren vooral in elektrische locomotieven, omdat het schoner zou zijn dan diesel. Circa 80 procent van de treinen rijden elektrisch op de Betuwelijn.

Bron: groene courant | Foto: ad boer via wikimedia

Word nu Free Member en ontvang de laatste duurzame ontwikkelingen gratis in je inbox. Met nu tijdelijk een GRATIS digitaal exemplaar van ons magazine.

Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Elke dag selecteert de redactie van DuurzaamBedrijfsleven.nl het belangrijkste duurzame nieuws voor het bedrijfsleven. We schrijven korte, puntige artikelen over de nieuwste mogelijkheden in duurzaam ondernemen.Priority Partner voor de sector Mobiliteit

Nieuws over mobiliteit

De sectorpagina mobiliteit beschrijft de overgang naar duurzamere vormen van personenvervoer. We belichten elektrische, hybride en zelfrijdende auto's, van een dure Tesla tot een goedkope Nissan Leaf. Maar ook openbaar vervoer en elektrische scooters komen aan bod.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Mobiliteit