Boeing verduurzaamt 1 procent van de luchtvaart met groene diesel

Boeing verduurzaamt 1 procent van de luchtvaart met groene diesel

15-01-2014 11:03 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Vliegtuigbouwer Boeing is van plan om duurzame diesel voor vliegtuigen te gaan gebruiken. Het bedrijf kan hiermee 1 procent van de wereldwijde vraag naar vliegtuigbrandstoffen vergroenen.

De grootste fabrikant van commerciële vliegtuigen wacht op goedkeuring van de Amerikaanse Federal Aviation Admission (FAA). Boeing werkt samen met de FAA, fabrikanten van vliegtuigmotoren, producenten van de groene diesel en andere betrokken partijen om het mogelijk te maken om te vliegen op de groene diesel, zo meldde Boeing afgelopen dinsdag op zijn website.

Plantaardig

De groene diesel wordt gemaakt op basis van plantaardige oliën en vetten. Dit type diesel wordt al gebruikt in andere vormen van transport. Volgens onderzoekers van Boeing is de scheikundige samenstelling van de groene diesel vergelijkbaar met de tegenwoordig gebruikte kerosine, waardoor de brandstof direct bijgemengd kan worden met de traditionele vliegtuigbrandstof. Groene diesel kan in elke dieselmotor worden gebruikt. Chemisch gezien is groene diesel een ander product dan biodiesel.

De bestaande bioraffinaderijen in de Louisiana (VS), Finland, Singapore en Nederland kunnen 2,27 miljard liter produceren voor de luchtvaartindustrie. Dat is 1 procent van de wereldwijde vraag naar vliegtuigbrandstoffen. Deze raffinaderijen produceren jaarlijks al 3 miljard liter die voornamelijk gebruikt wordt als brandstof voor vrachtwagens. Met financiële ondersteuning van de Amerikaanse overheid bedragen de kosten van de brandstof

€ 0,58 per liter; dit is vergelijkbaar met de prijs van kerosine.

Grote sprong voorwaarts

“Groene diesel is een kleine stap vooruit in de totale hoeveelheid brandstof dat de luchtvaart verbruikt, maar een grote sprong voorwaarts in het commercialiseren van duurzame brandstoffen in de vliegtuigindustrie,” zegt Julie Felgar, directeur van Boeing Commercial Airplanes Environmental Strategy and Integration. De luchtvaart is verantwoordelijk voor 2 procent van wereldwijde CO2-uitstoot.

Bron: Bloomberg | Foto: Sheba_Also via Flickr

Word nu Free Member en ontvang de laatste duurzame ontwikkelingen gratis in je inbox. Met nu tijdelijk een GRATIS digitaal exemplaar van ons magazine.

Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Elke dag selecteert de redactie van DuurzaamBedrijfsleven.nl het belangrijkste duurzame nieuws voor het bedrijfsleven. We schrijven korte, puntige artikelen over de nieuwste mogelijkheden in duurzaam ondernemen.Priority Partner voor de sector Mobiliteit

Nieuws over mobiliteit

De sectorpagina mobiliteit beschrijft de overgang naar duurzamere vormen van personenvervoer. We belichten elektrische, hybride en zelfrijdende auto's, van een dure Tesla tot een goedkope Nissan Leaf. Maar ook openbaar vervoer en elektrische scooters komen aan bod.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Mobiliteit