Minister verliest rechtszaak over snelheidsverhoging A10

Minister verliest rechtszaak over snelheidsverhoging A10

17-01-2014 12:26 | Door: Marjon Riehl

De rechter heeft vandaag het besluit van minister Schultz-Van Haegen om de maximumsnelheid op de A10 te verhogen vernietigd. De verhoging blijkt luchtvervuilend te zijn.  

 

 

 

 

 

Afgelopen zomer is de snelheid aan de westzijde van de A10 overdag verhoogd van 80 naar 100 kilometer per uur. Uit metingen  van GGD Amsterdam bleek dat hierdoor ook de uitstoot van roet en stikstofdioxide is gestegen met zeven procent. De Europese norm werd hiermee overschreden.

 

 

 

De zaak werd aanhangig gemaakt door Milieudefensie die blij is met het terugdraaien van het snelheidslimiet voor de omwonenden. Die kampen namelijk met een ongezondere lucht. Ivo Stumpe, campagneleider Verkeer van Milieudefensie, zegt: “Het is terecht dat hun belang zwaarder weegt dan een paar seconden tijdwinst op de snelweg.”

 

 

 

 

 

A12 Voorburg/Den Haag

 

 

De rechter deed ook een uitspraak over de snelheidsverhoging op de A12 Voorburg/Den Haag, waar de maximumsnelheid eveneens omhoog ging van 80 naar 100 kilometer per uur. Daar besloot de rechter niet tot het terugdraaien van de maximumsnelheid. Voor dit traject zijn namelijk geen meetgegevens beschikbaar om de berekeningen van minister Schultz van Infrastructuur en Milieu aan te toetsen. Ivo Stumpe: “De metingen bij de A10 hebben wel laten zien dat berekeningen van het ministerie niet altijd kloppen met de werkelijkheid. Minister Schultz moet nu eens goed gaan kijken naar haar rekenmodellen.”

 

 

 

 

 

A13

 

 

Eerder won Milieudefensie al een rechtszaak over de snelheidsverhoging op de A13. Hier oordeelde de rechter ook dat minister Schultz te weinig rekening heeft gehouden met de belangen van omwonenden. Schultz is tegen deze uitspraak in beroep gegaan.

 

 

 

 

 

In de zaak rond de snelheidsverhogingen op de A10 geldt een periode van zes weken waarin de minister kan reageren.

 

Word nu Free Member en ontvang GRATIS 2x per week een nieuwsbrief met de belangrijkste duurzame ontwikkelingen. En download ook nog eens GRATIS al onze infographics. 

Door: Marjon Riehl

Als studente Politieke geschiedenis & internationale betrekkingen onderstreept Marjon het belang van beleidsmatige verduurzaming van de samenleving, in het bijzonder het bedrijfsleven. Waarom het bedrijfsleven? "Ik denk dat op het gebied van verduurzaming in het bedrijfsleven het meest valt te winnen."Priority Partner voor de sector Mobiliteit

Nieuws over mobiliteit

De sectorpagina mobiliteit beschrijft de overgang naar duurzamere vormen van personenvervoer. We belichten elektrische, hybride en zelfrijdende auto's, van een dure Tesla tot een goedkope Nissan Leaf. Maar ook openbaar vervoer en elektrische scooters komen aan bod.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Mobiliteit