‘Geen nieuwe brandstofrichtlijnen in klimaatpakket Europese Commissie voor 2030’

‘Geen nieuwe brandstofrichtlijnen in klimaatpakket Europese Commissie voor 2030’

20-01-2014 11:43 | Door: Marjon Riehl

Aanstaande woensdag lanceert de Europese Commissie (EC) een nieuw klimaatpakket voor 2030. Verwacht wordt nu dat het pakket geen nieuwe richtlijnen voor brandstoffen voor voertuigen bevat.

 

 

 

 

 

Bronnen bij de Europese Commissie zeggen dat de Fuel Quality Directive de volgende tekst zal bevatten: “de Commissie denkt dat het niet passend is nieuwe doelen te stellen voor hernieuwbare energie of CO2-intensiteit van brandstoffen gebruikt in het transport”. Deze passage werd naar verluidt opgenomen met steun van Catherine Day, de secretaris-generaal van de EC. Zij zou een uitgesproken tegenstander zijn van strengere klimaatdoelen voor 2030.

 

 

 

 

 

Milieulobbygroepen en brancheverenigingen voor biobrandstoffen hebben nu een brief geschreven aan de Europese Commissie waarin zij oproepen de Fuel Quality Directive te behouden. In de brief staat dat emissies afkomstig uit de transportsector bijdragen voor 25 procent aan de totale CO2-uitstoot in de EU. In 2020 zullen die emissies de grootste bron van vervuiling zijn.

 

 

Afzien van de doelstelling van zes procent zou “de EU geloofwaardigheid inzake klimaatverandering ondermijnen”.

 

 

 

 

 

Fuel Quality Directive

 

 

De huidige Fuel Quality Directive loopt af in 2020. De wet gebiedt de EU-lidstaten tot een CO2-reductie te komen van tien procent bij brandstoffen voor voertuigen. Dat betekent dat er ten eerste een reductie van de CO2-intensiteit van brandstoffen van zes procent voor 2020 dient te komen. Ten tweede dient er een CO2-reductie te komen van twee procent dankzij de ontwikkeling van nieuwe technologie, zoals CO2-opslag. De laatste twee procent is afkomstig van de toename Clean Development Mechanism (schone energieprojecten in ontwikkelingslanden).

 

 

Verder reguleert de wet de duurzaamheid van biobrandstoffen.

 

 

De Fuel Quality Directive schrijft regels voor over de duurzaamheid van brandstoffen. Deze kan een einde maken aan verschillende EU-debatten, zoals de discussie over teerzand.

 

 

Foto: tiseb via Flickr

 

Word nu Free Member en ontvang GRATIS 2x per week een nieuwsbrief met de belangrijkste duurzame ontwikkelingen. En download ook nog eens GRATIS al onze infographics. 

Door: Marjon Riehl

Als studente Politieke geschiedenis & internationale betrekkingen onderstreept Marjon het belang van beleidsmatige verduurzaming van de samenleving, in het bijzonder het bedrijfsleven. Waarom het bedrijfsleven? "Ik denk dat op het gebied van verduurzaming in het bedrijfsleven het meest valt te winnen."Priority Partner voor de sector Mobiliteit

Nieuws over mobiliteit

De sectorpagina mobiliteit beschrijft de overgang naar duurzamere vormen van personenvervoer. We belichten elektrische, hybride en zelfrijdende auto's, van een dure Tesla tot een goedkope Nissan Leaf. Maar ook openbaar vervoer en elektrische scooters komen aan bod.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Mobiliteit