Zonne-RoboCop regelt het verkeer in Kinshasa, Congo

Zonne-RoboCop regelt het verkeer in Kinshasa, Congo

06-02-2014 13:03 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

In Kinshasa, hoofstad van de Democratische Republiek Congo, regelen twee robots het verkeer op een druk kruispunt. De robots worden aangedreven door zonne-energie.

De gemeente van Kinshasa heeft twee politieagenten vervangen door twee verkeersrobots die automobilisten en voetgangers moeten begeleiden. De robots helpen op die manier de filedruk te verminderen en de verkeersstroom te optimaliseren.

[caption id="attachment_61264" align="alignright" width="255"] Bedenker Isaie Therese met haar uitvinding[/caption]

Camera’s

De 2,5 meter hoge robots, een kruising tussen RoboCop en een Transformer, zijn bedacht door ontwikkelaar-ingenieur Isaie Therese. De robots hebben geen elektriciteitsaansluiting nodig, ze werken op zonne-energie. De verkeersrobot bevat – behalve een flitsende zonnebril – vier camera’s die foto’s maken wanneer een auto door rood licht rijdt. De foto’s worden doorgestuurd naar de verkeerscentrale, die vervolgens een boete opmaakt.

“We zijn een arm land, en de overheid heeft geld nodig,” vertelt Therese. “De opbrengst van de boetes helpt de overheid om de aanleg van wegen te financieren.”De camera’s worden ook gebruikt om verkeersstromen te analyseren.

Respect

De komst van de robots wordt over het algemeen positief ontvangen. “Als motorrijder ben ik erg blij met het werk dat de robot doet,” zegt forens Demouto Mutombo. “Als politieagenten het verkeer regelen zijn er nog altijd veel opstoppingen. Nu de robots er zijn, respecteren forenzen elkaar meer.”

Enkele bestuurders plaatsen een kritische kanttekening bij de nieuwe verkeersregelaar: “Als iemand een ander persoon omver rijdt, zal die robot geen actie ondernemen.”

Bron: Clean Technica: Foto's: CBC en Junior D. Kannah via Getty Images

Word nu Free Member en ontvang de laatste duurzame ontwikkelingen gratis in je inbox. Met nu tijdelijk een GRATIS digitaal exemplaar van ons magazine.

Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Elke dag selecteert de redactie van DuurzaamBedrijfsleven.nl het belangrijkste duurzame nieuws voor het bedrijfsleven. We schrijven korte, puntige artikelen over de nieuwste mogelijkheden in duurzaam ondernemen.Priority Partner voor de sector Mobiliteit

Nieuws over mobiliteit

De sectorpagina mobiliteit beschrijft de overgang naar duurzamere vormen van personenvervoer. We belichten elektrische, hybride en zelfrijdende auto's, van een dure Tesla tot een goedkope Nissan Leaf. Maar ook openbaar vervoer en elektrische scooters komen aan bod.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Mobiliteit